Odliczanie 60-sekund, Generic Host

Tak, cóż, kolejny problem. Kliknęłam w pewien link który wysłany został przez znajomą. Pojawił się kolejno błąd ‘Generic Host Proces’ (czy jakoś tak), a następnie odliczanie 60-sekund… Cofnęłam zegar o godzinę w tył, poczytałam trochę w internecie. Więc najprawdopodobniej to wirus. Nie znam się na tym i proszę o pomoc. Ściągnęłam jakąś zalecaną łatę do windowsa, zamknęłam porty, uruchomiłam ponownie system. Na samym początku wywaliło windowsowski błąd z nagłówkiem “avast.setup”, ponad to, avast ma problemy z aktualizacjami.

Załączam logi HJT i SR.

Zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego tylko mi wkradł się ten błąd, a znajomej nie? No i czemu ten przeklęty avast niczego nie wykrył?

Liczę na szybką pomoc, z góry dziękuję.

Usuń powyżej przedstawione wpisy korzystając z HijackThis.

Zobacz - Odliczanie 60 sekund + Generic Host Process i poczytaj o prawidłowej instalacji systemu operacyjnego, instalacji łatek systemowych, naprawianiu szkód spowodowanych nieprzestrzeganiem tych zasad etc.

Przepraszam, ale czy to ma znaczyć, że moja sprawa na starcie kończy się stawianiem nowego systemu?..

Nie, w zlinkowanym przeze mnie temacie zostały przedstawione informacje dzięki którym w przyszłości unikniesz tego typu problemów jakie napotkałeś teraz. Chodzi m.in o odłączanie kabelka sieciowego na czas instalacji systemu operacyjnego, zamknięciu portów, zainstalowaniu oprogramowania zabezpieczającego, a dopiero potem korzystaniu z zasobów sieci. Poza tym w temacie zostały przedstawione rozwiązania problemów objawiających sie pojawianiem błędu Generic hosts… oraz monitu odliczającego pozostały czas do zamknięcia systemu.

Oho. Niestety, ale jeszcze pozawracam głowę. Pozamykałam porty i zaczęły dziać się cuda niewidy. Komputer restartuje się zaraz po otworzeniu, nie ma internetu, avast nie działa (czerwone przekreślone kółeczko), wszystko działa cholernie wolno, są jakieś dziwne procesy w menadżerze (alg.exe, wuauclt.exe, wmiprvse.exe, avast03.setup, savedump.exe, csrss.exe)… lektura mi niewiele dała, bo problem nadal jest, chociaż nie pokazuje się już 60-sekund.

Może jeszcze raz log?

Jakieś wskazówki? Przepraszam, ale ja naprawdę się na tym nie znam i nie wiem gdzie szukać pomocy.

Log czysty.

Wszystkie wymienione przez Ciebie procesy są procesami systemowymi. Jedynie wolniejsze działanie systemu może powodować proces savedump.exe odpowiadający za utworzenie tzw. zrzutu pamięci w przypadku wystąpienia jakiś nieprawidłowości.

Radzę przede wszystkim zainstalować dodatek Service Pack 2 + kompletny Windows Update. SP2 zawiera komplet dotychczas wydanych łatek poszerzających funkcjonalność systemu. Wspomniany dodatek możesz pobrać stąd:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=35&id=795

W przypadku występowania jakiś problemów zapoznaj się z tym tematem: KLIK i wklej zawartość pliku minidump.

To nie blaster?

komplet łat powinien ten problem rozwiązać

Skan AVG AntiSpyware 7.5 po update, wklej raport.

i daj loga z ComboFix

mitsune dopóki nie rozwiążesz problemu: jak się pojawi odliczanie, klikasz START>> uruchom (lub Windows Key + R) i wpisujesz

shutdown -a