Ok. Rozumiem, ale czy da radę to naprawić?
I czy na pewno ‘błąd sprzętowy’? To chyba by nie wykrywało jako CoinMiner czy jak tam.
Chwilka @anon44497448
Już wcześniej pisałem, że “Gdzie kucharek sześć…”
Mam szacunek do osób mających rozległą lub ukierunkowaną wiedzę.
Prosiłem Ciebie wcześniej również o jakieś informacje o Twoich umiejętnościach w temacie logów.
Nie odpisałeś nic
Dam Ci wolne pole do działania jak skończę swoją pracę. Ze względu na brak czasu nie zagłębiam się w problemy sprzętowe widoczne w logach, chyba że może to mieć związek z problemem infekcji.
Jeszcze nie skończyłem oczyszczać komputera, potem można działać ze sprzętem
@zmysl84
Za chwilę przygotuję kolejny plik naprawczy, uruchomisz go w Trybie Awaryjnym
- Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\Dorota\Downloads
fixlist.txt (1,3 KB)
“Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze” - Uruchom FRST i kliknij Napraw, program zacznie pracę.
- Po restarcie wklej plik wynikowy.
Po wstawieniu pliku wynikowego zrób nowe skany FRST i wstaw w kolejnej odpowiedzi
Nie piszę co masz robić. Zwracam tylko uwagę “pacjentowi” że ma jakieś problemy sprzętowe czy programowe. Nie piszę fixloga więc o tych kucharkach to lekka przesada.
Uruchomiłeś niestety plik poprzedni, zamiast aktualnego.
Mimo to spróbujmy jeszcze raz, z nowym plikiem naprawczym i już w Normalnym Trybie
fixlist.txt (1,4 KB)
“Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie , nie należy go stosować na innym komputerze” - Uruchom FRST i kliknij Napraw, program zacznie pracę.
Zwróć jedynie uwagę na to, że przez porady wielu osób w trakcie rozwiązywania problemu, autor może być lekko zdezorientowany.
Dział Bezpieczeństwo ma trochę inne zasady
Niemożliwe, bo stary plik fixlist.txt automatycznie się kasuje i pozostaje Fixlog.txt.
Tutaj log:
Fixlog.txt (4,3 KB)
PS. Jak na razie po uruchomieniu nic nie wykryło, jeszcze,… i oby już w ogóle
Ja porad w zakresie bezpieczeństwa nie udzielam.
Odpisze teraz.
Dawno ,dawno temu było takie forum searchngines.pl. Szefem została picasso, dziewczyna z Holandii. Jedynym narzędziem pomocowym był HJT i wiedza o Xp (teraz FRST to luksus).
Ale “władze” forum postanowiły na naszym zaangażowaniu i wiedzy zarabiać. Picasso się zbuntowała a my z nią. Odeszliśmy. Forum zdechło. Każdy poszedł w swoja stronę. Ona założyła forum. Czasem tam zaglądam. W miedzy czasie z HJT zrobił sie OTL, przyszedł Gmer i Combofix a z tego wszystkiego wyrósł FRST.
@zmysl84
Zrób nowe skanowanie FRST i wstaw do wglądu
@anon44497448
Czułem pod skórą, że znasz się “coś” więcej
Tylko te Twoje ukrycie nie dawało mi możliwości dowiedzieć się o Tobie (i od Ciebie) coś więcej
Pamiętam searchengines, znam (nie osobiście) picasso, każdy pewnie kojarzy jej avatar
Osobiście jej też nie znam ale to kobita z “jajami”. O inteligencji nie wspomnę. Szkoda tylko ze jej portal który na początku tak świetnie funkcjonował praktycznie znikł. Ale to normalne. Albo praca albo hobby.
Zrobimy kilka skanów, aby usunąć pozostałości.
fixlist.txt (299 bajtów)
“Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze” - Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
- Pobierz ADWCleaner
- Uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść - Wklej plik wynikowy.
Dziękuję
Zrób skanowanie MBAM
- Pobierz MalwareBytes MBAM
- Zamknij wszystkie aktywne programy i przeglądarki.
- Zainstaluj MBAM, zaznacz na końcu, aby uruchomił się po zakończeniu instalacji.
- Wejdź w Ustawienia w Prawym górnym rogu
- Zakładka Bezpieczeństwo
- W Opcjach skanowania zaznacz trzy pierwsze z czterech dostępnych
- Wróć do Głównego Menu
- Rozpocznij skanowanie, po przeskanowaniu oczyść to co znajdzie, wklej plik wynikowy.
Będę się powtarzał, ale niestety muszę
- Użyj teraz RogueKiller
Wyłącz ESET na czas skanowania. - Po przeskanowaniu (prawdopodobnie po restarcie) pojawi się plik wynikowy
- Wstaw go do wglądu
- Pobierz RKill
- Uruchom RKill , przeskanuj system, może pojawić się czarny ekran przed zakończeniem skanowania.
- Wstaw plik wynikowy
- I jako ostatnie do sprawdzenia skan FRST i nowe logi
Dziękuję
fixlist.txt (546 bajtów)
“Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze” - Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.