Jeśli chcesz mieć pole które możesz ustawiać jedynie wewnątrz klasy, ale chcesz aby było dostępne z zewnątrz, to utwórz „property” { get; private set; }
Wielkie dzięki nawet nie wiedziałam że można tak zrobić.
Mam problem z połączeniem wiedzy teoretycznej z praktyczną. Nie wiem jak sobie z tym poradzić.
No faktycznie chyba muszę już odpocząć bo umysł mi nie pracuje.
Ciężko inaczej. Nie miałaś konstruktora, który przyjmowałby podawane przez ciebie parametry. Skoro „chciał” Adres to musisz tam przekazać coś co jest Adresem.
Jak napisałam na początku I postu nie mogę stosować get i set i nie mogę usunąć żadnych nazw (powinnam napisać nie mogę usunąć kodu i wymienić). Też nie mogę usunąć Zwróć… bo to ma zostać w kodzie.Tak zażyczył sobie wykładowca.
Jave ostatni raz widziałem na studiach i nawet nie zerknąłem we fragmenty kodu które nie były istotne. Podstawowy błąd atrybucji, miałem Jave na studiach, uczą jej na wielu uczelniach, nie wpadłem na pomysł, że to może być C# . Dopiero po Twoim poście uświadomiłem sobie, że przecież mi kompletnie nie leżała składnia wywoływania konstruktora na liście inicjalizacyjnej czego nie ma w Javie. A cały czas się głowiłem skąd pomysł na taki sytanx .
Usingi z tego co rozumiem są napisane przez wykładowcę i nie można tego ruszać. Ma nie do końca działający program i ma go uzupełnić. W sumie chodzi o dopisanie konstruktora bez parametru adres.
Wszystko działa wielkie dzięki
Bardzo szczegółowo przeanalizowałam kod i teraz jest to dla mnie bardziej zrozumiałe.
ZmienDaneOsobowe i ZmienAdres - to nie może być zmienione - nie pozwala wykładowca.
Tam gdzie jest Podaj … wykładowca wprowadzał te dane z klawiatury. Wśnie zobaczyłam na nagrani z wykładów.ła
Umknęło mi to przepraszam.
Ja to zrobiłam tak:
public void ZmienDaneOsobowe()
{
do
{
Console.Write("Podaj numer ewidencyjny: ");
}
while (!int.TryParse(Console.ReadLine(), out numerEwidencyjny));
Console.Write("Podaj nazwisko: "); nazwisko = Console.ReadLine();
Console.Write("Podaj imię: "); imie = Console.ReadLine();
}