onRelease we flashu-jak?


(kubut) #1

Witam. Mam problem następujący: we Flashu chciałbym zrobić przycisk. Z tego co mi wiadomo najłatwiej jest zrobić to akcją onRelease. (przycisk jako obiekt wiem jak zrobić-nie wiem jak dodać do niego akcje). Węc wstawiam taki kod:

nazwa.onRelease = function() {

gotoAndStop(2);

}

Lecz wyświetla mi się error. Mógłby ktoś pomóc-tzn. dokładnie wytłumaczyć co i jak? Byłbym wdzięczny.

P.S.

Mam do dyspozycji Macromedia Flash MX 2004 i Macromedia Flash 8 profesionnal. Prosze o podanie też którym mam to robić:]


(R@F) #2

Cze, ja używam 8. Moim zdaniem jest łatwiejsza w obsłudze i bardziej intiucyjna.

A co do przycisku to jak już zrobiłes sobie jakiś i umiesciłeś gdzieś na warstwie. To klikasz na nim prawym przyciskiem i wybierasz z menu rozwijanego actions. Tam wpisujesz np. coś takiego:

on(press){

_root.zaslanianie.gotoAndPlay(2);

}

Pozdro R@F


(kubut) #3

Już nie wyskakuje że błędny skrypt ale nie przenosi mnie do klatki 2:/ (rozumiem że "zoslanianie" mam zamienić na nazwe symblolu?:])

Złączono Posta : 09.06.2006 (Pią) 16:55

dobra-już nie ważne. R@F wyjaśnił mi to na gg-wielkie dzięki:]