Opera i niedziałające cache dysku


(suchmen) #1

Witam.Mam operę 9.27 i wszystko w niej ustawione.niestety mimo ustawienia aby pobierał cache na 50mb na dysku nie działa.ustawiłem tak ale pliki cache nie tworzą się w katalogu cache opery.po prostu ta funkcja nie działa i strony za każdym razem są ładowane ponownie zamiast z dysku po części.nie wiem co się dzieje gdyż ten problem wystąpił 1 raz a zawsze opera działała prawidłowo jeżeli chodzi o cache.mam ustawioną pamięć ram na 40 mb i nic nie pomaga jak zmienię na dowolną wartość.pamięć podręczna dysku-jak zawsze nastawiona na 50 mb ale adne pliki cache się nie pojawiają podczas przeglądania stron-jak zawsze to miało miejsce.proszę o pomoc

dodam tylko że cache pięknie się zapełnia jeżeli uruchomię operę jako administrator w windows vista antomiast dla zwykłego usera jest wyłączone.

jak utowrzyć nową ścieżkę cache dla opery? bo chyba problem związany jest z prawami dostępu i zapisu dla tego katalogu.


(suchmen) #2

ok zrobiłem nowy folder cache dla opery-działa już ale jak wyłączam operę to cache znika a ja chcę aby nie znikało - co teraz zrobić?


(Kolmar) #3

92e678c5f185448em.jpg


(suchmen) #4

ale ja mam tę opcję odznaczoną-a cache nadal się opróżnia po zamknięciu opery:(


(Kolmar) #5

Spróbuj zrobić tak: zaznacz tą opcję, wyłącz operę, następnie ponownie odznacz, jeżeli nic to nie da to reinstalacja przeglądarki. I jeszcze jedno w jakim katalogu masz cache opery ??


(suchmen) #6

katalog z cache utowrzyłem sam i zmieniłem ścieżkę opery do tego katalogu ponieważ standardowy katalog cache w c:/programfiles/opera/profile/cache4/ działał tylko dla administratora a dla usera nie(windows vista) więc utowrzyłem katalog cache w c:/użytkownicy/moja nazwa/dokumenty/opera_cache i katalog działa-pojawia się tam cache dla zwykłego usera gdy korzystam z opery jednak jak wyjdę z niej cache się opróżnia samo.zmienianie opcji jak mówisz nic nie dało-ani w opera:config ani w preferencjach.


(Kolmar) #7

Sprawdze to jeszcze raz... i dam znać


(suchmen) #8

niestety usunięcie i zainstalowanie opery nic nie dało


(suchmen) #9

dobra wywalam operę całkowicie ze wszystkim i instaluję od nowa...kurcze trochę rpacy znowu będzie:/


(Kolmar) #10

Na końcie z ograniczeniami u mnie jest podobna sytuacja. Narazie jedyne rozwiązanie jakie widzę to w local users and groups ustawić zabezbieczenia na mniej restrykcyjne dla "software restriction". Niestety posiadam Viste Home Premium i nie jestem w stanie tego sprawdzić czy będzie działać.

Poszukam może jest jakieś rozwiązanie działające na Vista HP.


(suchmen) #11

a jak zmienić te zabezpieczenia? też mam vistę hp


(suchmen) #12

tylko co ciekawe ja siedze na administratorze i nie mam zwykłego użytkownika.dziwne to to

to ja zrobię tak-usunę doszczętnie operę ze wszystkich katalogów jakie są,z rejestru i wgram ją od nowa i od nowa ustawię.może to coś da


(Kolmar) #13

Vista HP nie posiada tej przystawki odpowiedzialnej za "local users and groups" więc nic nie ustawisz w ten sposób, i teraz wychodzi, że lepiej mieć przynajmniej Vistę Business, która daje więcej władzy.

PS. Na adminie u mnie działa wszystko normalnie.

To by była jedna z pierwszych rzeczy jaką bym zrobił... ale nie ma żadnej gwarancji, że wszystko będzie ok


(suchmen) #14

ej a podaj mi ścieżkę jaką masz do katalog stylów użytkownika? tylko dokładną i defaultową-może tam coś zmieniłem niechacy


(Kolmar) #15

Ścieżkę mam standardową taką jak opera tworzy podczas instalacji.


(suchmen) #16

Ścieżkę mam standardową taką jak opera tworzy podczas instalacji.

czyli jaką? sprawdź w preferencjach bo ja coś zmieniłem i nie wiem jaka jest stadardowa:)

dobra już nieważne:) dzięki za pomoc


(FXJ) #17

A jak można zmienić tą ścieżkę w operce? Bo w IE wiem ale w Operce nie widziałem tej opcji nigdzie :?:


(Redkolor 76) #18

Ustaw ścieżkę do cache na "sztywno" .. Utwórz folder w dowolnej lokalizacji, a następnie edytuj plik

...Opera\profile\ opera6.ini

wstaw w tym pliku w sekcji [user Prefs]

Cache Directory4=Tu podaj ścieżkę do foldera, który utworzyłeś

Powinno pomóc..