Opera problem z szybkością czasami

Chciałbym wiedzieć na jaką wartość ustawić w operze sprawdzanie obrazków i dokumentów? Czy to prawda, że jak ustawię wartość na “nigdy” to będę miał kłopoty ze stronami? Jaką wartość cache ram i dysku ustawić? Bo czasami występuje problem z szybkością wczytywania stron np. payback.pl i ładuje się tekst a zanim wszelkie banery/obrazki się załadują to wysyła żądanie przez ~5 sekund i dopiero dostaje kopa i wgrywa wszystko.

Witam.

U mnie payback.pl ładuje się normalnie.

Aby maksymalnie przyśpieszyć wczytywanie , jak i bezproblemowo przeglądać strony www polecam:

W preferencjach

w przeglądanie>ładowanie stron>wyświetlaj na bieżąco

w historii odhacz Zapamiętuj treść odwiedzanych stron

Podręczna RAM na Automatyczny

Podręczna na dysku na 50 MB

Sprawdzanie dokumentów i obrazków na Nigdy

Ciasteczka na wyłączone (jeśli potrafimy dostosować preferencje do poszczególnych stron np. logowanie)

Najbardziej spowalnia ochrona phishingowa (jeśli wiemy co robimy, to to wyłączamy)

Aktualizacje automatyczne ustawiamy na Nigdy nie sprawdzaj… (wyłączamy, gdy dostępność aktualizacji sprawdzamy ręcznie)

W zakładce sieć>Autouzupełnianie nazw serwerów…>odhaczamy Szukaj lokalnego komputera sieciowego

Maksymalna liczba połączeń z serwerem ustawiamy na 8-16

Maksymalna łączna liczba połączeń na 64

w pasku adresu wpisujemy opera:config

MaxGlobalHistoryLines ustawiamy na 100

MaxDirectHistoryLines dajemy 50

Check Expiry History i ustawiamy wartość 0

Check Expiry Load i dajemy również wartość 0

Zapisz

History Navigation Mode i dajemy 3

Dzięki trochę pomogło. A teraz mega zonk - okazało się że dziwnym trafem mam half duplex z połączeniem z netem bo komputer sam tak ustalił i w dodatku 10mbps a nie 100. Przestawiłem ręcznie na 100mbps i full duplex i od tej pory wszystkie strony w operze wgrywają się natychmiast.

Dziwne, że i przy 10mbps odczuwałeś wolne wczytywanie stron. Już przy 1 Mb chodzi to jak ta lala. =P~

Chodzi mi nie o prędkość a o zakres w sensie sieć mam 5 mega w dzień a 10 mega w nocy ale działającą na 100mbps full duplex w sensie na tej częstotliwości jakby

Hmm, master_zonk 6 mi kiedyś również radziłeś odnośnie szybkości Opery. Jednak mam pytanie czy zaznaczenia, żeby dokumenty i obrazki nie były w ogóle sprawdzane nie sprawiają, że przeglądarka jest dużo w tyle co do postępujących aktualizacji na stronie? Również miałem zaznaczoną tą opcję, ależ jakim zdziwieniem było, gdy FF i Chrome ukazywały mi zupełnie nowe tematy na stronach niż Opera, która przy ustawionym “Nigdy”, ma opóźnienie nawet kilku godzinne? Czy tak ma być?

Ja np. ręcznie odświeżam strony www. W takim razie odświeżanie obrazków i dokumentów proponuję pozostawić domyślnie włączone.