Opera -problem


(Irekoks) #1

Problem polaga na tym ze przy wchodzeniu na niektóre strony musze je kilka razy odswierzyc aby zobaczyc stan najnowszy strony. Jezeli jest jakies roawiazanie tego problemu to poprosze o rade. Dzieki! !!


(Xiao19) #2

na stronie dajesz prawym klawiszem mychy i ustawiasz odswiezaj co i tu wybierasz co jaki czas np. 30 sec, 1min. itp. lub zdefiniuj

:wink: :wink:


(Irekoks) #3

Mysle ze nie do konca mnie zrozumiałas Kamcia:) Podam przykład. Wchodze rano na stronke i przeglądam. Po południu wchodze znowu i za pierwszym razem widze to co porzednio. Wtedy muszę ją kilka razy odświezyc by zobaczyc jej aktalizacje.

pozdrawiam


(Xiao19) #4

soory wiem juz o co biega, sproboj wyczyscic zresetowac (cache srtron)

wiem ze bede ci sie juz otweirane strony wolniej wgrywac, ale moze pomoze, szukalam po calej Operze mam 7,54 i takowej funkji powieedzmy niema wiec musisz probowac takimi sposbami niestety:

mozesz przeintalowac opere lub sciagnac nowa w zaleznosci jaka posiadasz wersje


(system) #5

Masz prawdopodobnie nieodpowiednie ustawienia pamięci podręcznej.

Nie używam co prawda Opery, ale jest w niej chyba dość podobnie jak

w Mozilli. W opcjach Cache trzeba określić jak często dokument w sieci

ma być porównywany z kopią w pamięci podręcznej:

podczas każego połączenia/jednokrotnie podczas sesji/gdy strona jest

nieaktualna/nigdy.

Masz prawdopodobnie ustawioną tę ostatnią opcję.

Musisz trochę pobuszować w ustawieniach :slight_smile:


(Tenjaras) #6

witam bardzo :slight_smile:

a moj problem to - jak spolszczyc opere? mam 7.53 wolalbym miec ja po polsku bo nie chce mi sie uczyc do czego sluzy tajemniczy ciag literek :oops:

z gory dzieki


(Tobiasz Fm) #7

Sciągnij sobie spolszczenie oto link


(Kos@) #8

A co do odswiezania stron, to jestem pewien ze namotales w opcjach. Zmień wszystko jak bylo na początku, ewentualnie jesli nie pamietasz to przinstaluj operę.


(Viliae) #9

Przyłączam się do propozycji kolegi dedalus'a.

W Operze wygląda to następująco:

Narzędzia-->preferencje-->Historia i cache

Sprawdź jakie tam masz ustawienia, prawdopodobnie tak jak to było powiedziane masz ustawione na nigdy


(Kos@) #10

Ja tez mam na nigdy i smiga, podejrzewam opcję automatycznych przekierowywań o status wylączony.


(Tenjaras) #11

smolik dzieki za wskazanie... ale cos nie dziala...nie chce sie wprowadzic... :oops:

w IE otwiera mi sie okno z zapisem pliku a opera sciaga plik i nie moge go otworzyc... :?


(Viliae) #12

Jeżeli jest ustawione automatycznie czyszczenie cashu to te opcje chyba nie mają wtedy znaczenia kolego Kos@. I to może być także drugim rozwiązaniem problemu :stuck_out_tongue: . Przekierowania to do automatycznego odsyłania na stronę o innym adresie.


(Kos@) #13

Jak to nie chce sie wprowdzic? Ja mam Operę 7.52, a spolszczenie do 7.51 :stuck_out_tongue: i dziala jak nalezy. Bycmoze zle umiesciles spolszczenie, zle je ustawiasz lub sciągnoles jakies niekompatybilne. Sprecyzuj swoj problem.


(Tenjaras) #14

cos naprawde pomylilem...sciagnalem a nie chce sie podlaczyc...eeech :oops:


(Irekoks) #15

dzieki! problem juz rozwiazany. Dedalus trafił w 10 ke