Opera się wiesza i crashuje


(K4mil171) #1

Witam, mam taki problem od poniedziałku z Operą.

Pierwszą rzeczą było brak możliwości wejścia na Gmaila.Opera zachowywała się jak by Gmail w ogóle nie istniał. Myslałem że się naprawi jednak kolejny błąd pojawil się przy próbie zalogowania do routera - opiera zawiesiła się i wyłączyła. Przy każdej kolejnej próbie było to samo. Kolejny błąd który zauważyłem to znów zachowywanie się Opery tak jak by nie istniały podstrony niektórych portali (po kliknięciu w odnośniki). Ostatnio zauważonym problemem to próba zalogowania się na Facebooka. Czy robię to z pomocą menadżera haseł czy wpisuję sam - opera się zawiesza i crashuje. Zaktualizowałem Operę do 10.61 (wcześniej chyba miałem 10.60) jednak to nic nie pomogło. Jak poradzić sobie z tym problemem tak by nie stracić menadżera haseł, ciasteczek i historii stron?


([i]DAEMON) #2

Takie działania mogą być przyczyną infekcji.

Pobierz OTL: http://oldtimer.geekstogo.com/OTL.exe

Instrukcja: http://forum.dobreprogramy.pl/otl-gmer-rsit-dds-inne-instrukcje-t370405.html

Zawartość logów (OTL.txt, Extras.txt) wklej na wklej.to lub wklej.org. Linki do logów podaj na forum.


(K4mil171) #3

http://www.wklej.org/id/378430/ :slight_smile:


([i]DAEMON) #4

C:\Users\Kamil\AppData\Opera zrób kopię tego folderu np. na Pulpicie.

Następnie odinstaluj i zainstaluj Opere. Być może nie trzeba będzie przywracać kopii folderu Opery z pulpitu.

W Custom Scans/Fixes wklej:

:OTL

O33 - MountPoints2\{688b0ebd-d4f1-11de-bad8-00241d8de54a}\Shell - "" = AutoRun

O33 - MountPoints2\{688b0ebd-d4f1-11de-bad8-00241d8de54a}\Shell\AutoRun\command - "" = G:\Autorun.exe -- File not found

O33 - MountPoints2\{688b0ebe-d4f1-11de-bad8-00241d8de54a}\Shell - "" = AutoRun

O33 - MountPoints2\{688b0ebe-d4f1-11de-bad8-00241d8de54a}\Shell\AutoRun\command - "" = H:\Autorun.exe -- File not found

O33 - MountPoints2\{688b0ebf-d4f1-11de-bad8-00241d8de54a}\Shell - "" = AutoRun

O33 - MountPoints2\{688b0ebf-d4f1-11de-bad8-00241d8de54a}\Shell\AutoRun\command - "" = I:\Autorun.exe -- File not found

O33 - MountPoints2\{8ab3c840-a3cf-11df-aa05-806e6f6e6963}\Shell - "" = AutoRun

O33 - MountPoints2\{8ab3c840-a3cf-11df-aa05-806e6f6e6963}\Shell\AutoRun\command - "" = F:\Launcher.exe -- File not found

O33 - MountPoints2\{036774c0-901c-11df-9e44-806e6f6e6963}\Shell - "" = AutoRun

O33 - MountPoints2\{036774c0-901c-11df-9e44-806e6f6e6963}\Shell\AutoRun\command - "" = F:\Launcher.exe -- File not found

O33 - MountPoints2\{056395df-929b-11de-a466-806e6f6e6963}\Shell - "" = AutoRun


:Commands

[emptytemp]

[emptyflash]

[reboot]

Następnie naciśnij Runfix/Wykonaj skrypt.

Przeskanuj system MalwareBytes. Podaj z niego log na forum.

Logi z OTL podawaj zawsze z plikiem Extras.txt!

Czy problem ze stronami typu facebook, gmail występują na innych przeglądarkach?


(K4mil171) #5

http://wklej.org/id/378537/ <- LOG po wykonaniu skryptu w OTL.

Nie, dlatego piszę tylko o Operze. Mozilla działa dobrze. Kolejna strona z problemem - forum.pro-cycling.org. Także sie wiesza przy próbie zalogowania.

Log z MalwareBytes za dłużą chwilę podam, bo mam 1TB dysk prawie w całości pełny. Chyba że skanować tylko Windowsowski ‘C’.

Dodane 18.08.2010 (Śr) 21:02

http://wklej.org/id/378662/

Dodane 18.08.2010 (Śr) 21:54

Jest coraz gorzej. Nie działa już mbank i kilka innych stron.


([i]DAEMON) #6

A przeinstalowałeś tak jak napisałem wyżej?


(K4mil171) #7

Tak. Już 3 razy w sumie.

Usunąłem już ciasteczka i historię czego bardzo mi było szkoda no ale już trudno.

Nadal jest źle.


(Łukash) #8

Hasła siedzą w profilu użytkownika(Menu>Pomoc>O Operze) w pliku o nazwie wand.dat ,także skopiuj sobie ten plik ,odinstaluj Opere,przeczyść CCleanerem rejestr/system ,usuń ręcznie jak zostanie Twój profil ,zbackupuj ewentualnie zakładki- bookmarks.adr ,plik operaprefs.ini -wszystkie ustawienia, standard_toolbar.ini -ustawienia toolbaru,guziki,etc ,plik z folderu Menu


(K4mil171) #9

Zrobiłem tak:

Zrobiłem kopie folderów Opera z AppData/Local i AppData/Roaming, odinstalowałem Operę, usunąłem foldery Opery z Local i Roaming, Przeczyściłem CCleanerem i zainstalowałem Operę. Nie kopiując starych ustawień włączyłem ją i wszystko zaczęło działać normalnie. Usunąłem więc folder Roaming i znów zaczęło działać. Także teraz moim problemem jest dojście co w tym folderze takiego siedzi co nie pozwala na normalne działanie.

Dodane 19.08.2010 (Cz) 13:38

I problem rozwiązany :slight_smile:

Metodą prób i błędów doszedłem do tego iż problem taki sprawia plik o nazwie “opssl6.dat” . W momencie kiedy znajdował się ‘stary’ pliczek, Opera sobie nie radziła. Wystarczyło usunąć, Opera sobie tworzy nowy i jedziemy dalej :wink:

z FAQ Opery:

opssl6.dat - certyfikaty bezpieczeństwa

Dziękuje za pomoc :slight_smile: