Opinia nt. Mojego zestawu i specyfikacji

2 zestawy poprawione.pdf (153,0 KB)
Hej

Co o tym myślicie?

MSI MAG X870 Tomahawk WiFi

Może ta płyta? Proszę otworzyć plik. Tam jest reszta specyfikacji.

Warto pchać się w cuda typu Samsung Smart Monitor 27 cali M7?

Nie napisałeś do czego chcesz wykorzystać ten sprzęt i jakim budżetem dysponujesz.
Zmieniłbym procek na AMD Ryzen 7 7800X3D (niewielka dopłata). Rozważyłbym też dołożenie zwykłego dysku HDD jako magazyn danych.

Budżet? no nie znam końcowego, bo to dofinansują z PFRON. Przeznaczenie? Obróbka video i ogólne do domu
Co myślisz o płycie (tej od MSI)?
No i co o tym monitorze od Samsunga? Warto? Mam smatfon Samsung S23+, więc współpraca z SmartThings i wyświetlanie zdalne - może się przydać. Tylko ten od Gigabyte ma 160 Hz chyba. To co, 160 Hz, czy Tizen oraz SmartThings? Co byś wybrał?

Tak tego Tizena nie zarejestruję OBS’em bez Elgato i innego komputera na YouTube, ale ekran tel. na monitorze - ciekawa sprawa.

Jeszcze ktoś się niech wypowie.

Max. dofinansowanie to 10500 PLN, ale i tak musi być 20% z własnego budżetu.
To jest takie „dziwne” że proszą o napisanie, jaki sprzęt chcesz, a potem dostajesz kwotę.

Jeszcze jedno. Potrzebuję S/PDIF, by podpiąć do komputera moje Altruski 300 poprzez Yamahę R-N800A oraz - jeśli chodzi o dyski, to tak:
W obecnym PC mam 2 dyski: 1 NVME i drugi HDD SATA. Do obu płyt (MSI i Tuf Gaming) podłączę dyski z obecnego i nowe naraz, by wszt - przegrać dane??
HDD w 2025 roku? Takie 2 SSD: jeden na OS, a drugi na pliki niezbyt OK pomysł? Obecna Toshiba HDWD120 tak chrobocze wewnątrz obudowy, jak pracuje na plikach nań nagranych, że szok. Dlatego myślałem o pozbyciu się HDD.

1. Ja bym wybrał płytę MSI - jest nowocześniejsza i ma większe możliwości.
  2. Duża ilość Hz w monitorze przydaje się w grach strzelankach granych po sieci. Poza tym zwykłe 60 Hz wystarcza.
  3. HDD w 2025 r. nie jest do pracy tylko jako magazyn: zdjęcia, filmy, muzyka, dokumenty, kopie zapasowe systemów itp. Może być też jako dysk zewnętrzny.

Czyli bajer w postaci Tizen, to spoko rzecz? Też tak myślałem odnośnie płyty. Jest optyk audio. Tylko, czy nie ma mniej portów na dyski? Głównie te dane przegrywał bym z HDD Sata. jednak we. 3 MVNE się podłączy? 2 nowe i jeden obecny. Jest różnica?
SSD na dane się nie nadaje? Bóg wie, jak spracowany jest obecny HDD. Ponoć 99 proc. Wzięłoby się go z obecnego pc do nowego, jak już musi lub powinien być.