Po 3 dniach szukania odpowiedniego urządzenia wielofunkcyjnego wypatrzyłem Brothera DCP-375CW.
Skreśliłem Epsony (seria sx), bo z tego co czytałem masakra z tuszami w nich jest.
Do tego ten Brother będę mógł postawić po wifi, co jest ogromnym plusem, bo miejsca na biurku nie mam.
Chciałbym spytać o kilka rzeczy, co do drukarek Brothera, mianowicie, jak ze schodzeniem tuszu? Ja dużo na kolor nie drukuję, raczej więcej tekstu, bo wiadomo, lepsze notatki do szkoły
Czy jak drukarka przestoi tydzień bez drukowania, to nic sie jej nie stanie? Czy raczej, żebym pilnował, żeby raz w tygodniu coś nią drukował, jak się ta sytuacja przestawia w Brotherach?
Odnośnie pytania pierwszego, sytuacja wygląda jak we wszystkich atramentówkach - jak będzie stała wyłączona przez 2 tygodnie to tusze zaschną, jak będzie stała w stand-by to tusze się zmarnują na czyszczenie głowicy. Jeżeli drukujesz sporo (no, dajmy na to - 20 str. na tydzień, starczy) to śmiało bierz go i się nie martw. Jeśli natomiast drukujesz sporadycznie, to radze zastanowić się nad laserówką.
Nie. Drukarka sama czyści głowice, zużywając na to niewielką ilość tuszu.
Tak. W tym punkcie tkwi opłacalność Brotherów - zamienniki są szalenie tanie (16 zł za najtańszy komplet do tego modelu - ale chyba lepiej kupować te 2 razy droższe, to i tak nieduże pieniądze).
Nie. Musisz mieć w drukarce wszystkie 4 pojemniki z atramentem, aby móc drukować. Przy tak niskich cenach zamienników to nie problem.
Używam modelu MFC-260C i jest bardzo ekonomiczny - podobnie będzie pewnie z DCP-375CW.
Sam zastanawiałem się nad jego zakupem, ale nie wiem czy ostatecznie nie kupię najtańszego DCP-145C …
Prosiłeś o konkrety, więc może przydadzą Ci się testy …
W sumie to z kilka stron na tydzien przedrkukuję, ale przedrukowanie kartki tekstu na tydzień gdybym nic nie drukował zabezpieczy przed zaschnięciem?
Nie chcę laserówki, bo czasami zdjęcia drukuję, a za 350 zł to mogę conajwyżej monochromatyczną dostać.
Co do kupna 375CW przemawia do mnie super design, gwarancja 36msc (nie to co w Epsonie 12…), tanie tusze, trwałość, jakość, WiFi i w ogóle bardzo mi przypadł do gustu. :lol:
No to bierz. Nie bój się o zaschnięcie skoro drukujesz przynajmniej pare stron tygodniowo. Drukarka sama czyści głowice, z tym, że jeśli ktoś drukuje bardzo sporadycznie to prędzej mu się skończą tusze na czyszczenie niż na samo drukowanie. Ale Ciebie to nie dotyczy