Otoczenie sieciowe - dziala po adresach - tylko


(P4czek) #1

Witam

Mam całkiem niezły problem w pracy, mianowicie:

wszystko było pięknie, ładnie sieci działała, az nagle (w sumie to nie wiem kiedy to sie stało) wchodzę w otoczenie sieciowe i widzę kompy w mojej grupie roboczej (fakt jest ze niekiedy nawet ich nie widzę) lecz nie mogę do żadnego sie dobić, ale ... po adres IP jak najbardziej wszystko działa, jednka gdy podaje nazwę kompa to nie chce sie do niego dobić.

mam tak na jednym kompie, bardzo ważnym kompie- nie chce mi sie stawiać na nim systemu od nowa, dlatego tez pisze tu. może ktoś spotkał sie z takim problemem i udało mu sie go rozwiązać :slight_smile:

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Skonec


(Mrooveq) #2

miałem tak w pewnej osiedlówce jak coraz powszechniejsze stawały się windowsy xp, często się kłóciły który ma być "master local browser".

zainstaluj serwer wins i przydzielaj jego adres przez dhcp.


(adpawl) #3

skonec , proszę używać polskich znaków w pisowni - użyj przycisku icon_edit.gif


(P4czek) #4

@mrooveq

czyli, że muszę mieć windows server czy coś podobnego?? czy można zainstalować serwer wins na WinXP Prof??

Dzięki za odp.

Pozdrawiam


(Mrooveq) #5

nie kojarzę serwera wins pod xp, zawsze go uruchamiałem jako jedną z funkcji samby pod unix.

natomiast na tych stronach w dziale o windowsie xp znajdziesz alternatywne rozwiązanie.


(P4czek) #6

szkoda, bo mam za zadanie kupienie serwera i teraz nie wiem na jakim systemie go postawić ;/

już wcześniej przeglądałem ta stronę co mi podałeś, lecz niestety nie pomogły mi ich metody na uzyskanie dostępu do kompów po ich nazwie ;/

będę jeszcze googlował i może znajdę coś o WiNS na windowsXP Prof, gdyż chce tymczasowo postawić serwerek na WinXP Prof - myślałem ze na nim da sie postawić serwer WiNS. dlaczego WinXP gdyż nie za bardzo znam unixa ;/ (aż obciach się przyznać)

Gdyby ktoś jeszcze mógł jakoś pomóc to będę ogromnie wdzięczny.

Złączono Posta : 09.05.2007 (Sro) 10:55

znalazłem coś takiego:

http://support.microsoft.com/kb/903267/pl

jednak nie za bardzo rozumie to:

Funkcja NetBIOS przez TCP/IP jest włączona.

Nie wiem też czy sytuacja przedstawiona tam jest z oddzielnym serwerem WINS czy tu chodzi o kilka kompów z WinXP połączonych bez serwera ;/

pomożecie??

Złączono Posta : 09.05.2007 (Sro) 12:03

:smiley: :lol: :twisted:

UDAŁO mi się - zrobione

oczywiście nie udałoby mi się bez Waszej pomocy.

gdyby ktoś miał podobny problem służę pomocą- pisze na maila- pomoge

Pozdrawiam