Pamięc ram czy co? częste zawiechy kompa ,


(robinn1) #1

Witam.

Mam pewien problem...

A więc tak;

Komputer się zawiesza ( czasem ) i jak zamkne i uruchomie kompa jeszcze raz następuje 3x pikanie proca i reset... i tak cały czas.... (to wygląda tak jakby ramy nie były wpięte ) a ramy są moocno przyciśnięte ... ddr 1024 mb kingstony

Zegar jakby troche był spowolniony bo przez te resety opóźnia się z czasem ... jak by wszystko było wyłączone na chwile i potem włączone....

Myślę że to wina ramów no ale niestety membtest nic nie wykazał

No ale co jest śmieszne ... podczas tego zawieszenia lub pikania procka przy starcie wystarczy kompa walnąć i problem ustępuje na jakąś chwile ... potem znowu się tak dzieje.....

Testowałem ramy ; 512 mb kingstony i 1024 mb kingstony ten sam ciągle problem....

Ale jest jeszcze coś ... testowałem ramy 256 mb przez jakieś 20 minut i żadnych problemów nie miałem....

Reinstal winy nie pomaga

Dysk jest wporządku

Proszę o pomoc


(system) #2

Obstawiam problem z którąś z pamięci.

Sprawdz pojedyńczo pamięci .

Jaką masz płyte i sprawdź w instrukcji lub na google co oznaczają piknięcia ( pika nie procek a głośnik systemowy przez który bios sygnalizuje gotowość lub niesprawność jakiegoś podzespołu )


(robinn1) #3

sprawdzałem właśnie pojedyńczo …

moja płyta to ASRock K8Upgrade-NF3


(system) #4

Nie jestem pewien jak jest w Twoim biosie ale 3 piknęcia to chyba źle ( znaczy niedokładnie lub za słabo ,coś się poluzowało ) włożona karta graficzna lub uwalona pamięć.

edit

3 short Base 64K RAM failure

wychodzi z opisu w instrukcji że uwalona część pamięci , ale tu się mogę mylić.

Powtykaj na spokojnie wszystko od nowa i mocno ale z wyczuciem.


(robinn1) #5

a to możliwe że jakoś sloty coś jest z nimi nie tak ?

bo wciskałem z 20 razy , mocno, z wyczuciem i ciągle to samo…

ale z drugiej strony przeciez to niemożliwe że działała działała pamięć i nagle sie zepsuła (jedna to jeszcze ok ale 2??? )


(system) #6

robinn1 , w kompie wszystko jest możliwe ![-o<

Kręciłeś kompa ?

Jest jeszcze opcja w BIOSIE " przywróć ustawienia fabryczne " czy jakoś tak to się nazywa.


(robinn1) #7

nigdy nie kreciłem kompa

a to nie jest wina zasilaczu?


(klopas) #8

jaki zasilacz? niechodzi o moc a markę…


(Gutek) #9

Zapoznaj się z tą stroną i zmień tytuł na konkretny.


(robinn1) #10

zasilacz 350w mode com

a mam pytanie bo podczas tych zawiech płyta główna ma taki długiiiiiiiiiiiii i głośne piknięcie i tak trzyma cały czas póki kompa nie walne wtedy sie uspokaja i nie ma zawiechy

czyli przy zawieszeniu ma długiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiie piknięcie (bez ustanku) póki nie uderze kompa albo nie zresetuje ale wtedy na starcie są 3x piknięcia i reset


(klopas) #11

modecom co? bo to bardzo ważne…

feel czy MC ??


(robinn1) #12

feel


(Rastko1) #13

zapuść memtesta i sprawdź jeśli będą błędy to ramy są winne i szykuj sie na wymiane a jeśli nie będzie błędów będziemy patrzeć dalej

spróbuj jeszcze odłączyć kompa od prądu całkiem, włącznie z wyciągniętym kablem i wyciągnij na 1 lub 2 minuty bateryjke na płycie głównej i ją wsadź i zobacz co się będzie działo


(robinn1) #14

testy membtestem robiłem 3x niestety nic nie wykazał …

reset biosa też robiłem , nie pomaga

a mam jedno pytanie, gdy mam 1 gb ramy to czas czasem staje , gdy wyłącze kompa i za jakiś czas włącze to opóźnia się zegar, czasem 10 minut czasem 20 a czasem 1 godzine, 2 nawet…czego to wina?


(klopas) #15

z zegarem to pewnie bateria w płycie głównej jest już słaba… wymienisz ją w pierwszym, lepszym sklepie (lub w niektórych kioskach) cena nie jest ogromna gdzieś koło 1zł…

widać wina zasiłki bo ram ma za mało prądu…

pożycz od kogoś markowy zasilacz (Tagan, Amacrox, Modecom MC, Fortron, Delta, BeQuiet, i parę innych)

nie pożyczaj no-name (codegen, megabajt, rubikon, feel, modecom feel, fever, tracer, i parę innych)


(robinn1) #16

no właśnie niestetey nie mam od kogo pożyczyć zasilacza :frowning:

w pon pojade do sklepu i kupie jakiś markowy (który najbardziej polecasz?) i chyba 350w?

sprawdzałem temperatury w biosie:

vcore : 1,500v

+3,30v : 3,387v

+5,00V ; 5,241v

+12,00V ; 11,552v


(robinn1) #17

wymieniłem zasilacz dalej ten sam problem :frowning:

wiec tak odpada napewno

dysk bo jest nowy

zasilacz bo jest nowy

karta grafiki - dobrze działała i działa testowałem ją na innym kompie

ramy - memtest nic nie wykazał

wina sterowników - na 100 % nie ponieważ podczas instalacji windowsa xp komputer też potrafi się tam zawiesić :roll:

to co zrobić ? proszę o pomoc


(klopas) #18

została płyta główna…

stary zasilacz zostawił po sobie ślad… uszkodził ci płytę główną… masz pewnie popsute sloty na ram…

to nie temperatury tylko napięcia :wink:

czujniki często przekłamują…


(robinn1) #19

ehh to teraz mam tylko wymienić płyte główną ?? :frowning:

bo w sumie nic już nie zostało :frowning:

ale ja niewiem czy jest sens pieniądze wpakowywać w AGP