Paski na ekranie VAIO, komputer nie włącza się, resetuje


(Konrad Jestem) #1

Witam.

Posiadam laptopa Sony VAIO AR51M (http://support.vaio.sony.eu/computing/vaio/specifications/index.aspx?m=VGN-AR51M&l=pl_PL).

Parę lat temu padł mu dysk więc wymieniłem i nie było problemu - to jedyna awaria jaką z nim miałem.

Wczoraj komputer podczas gry zaciął się, poszedł reset, przy włączaniu miał na ekranie dziwne kropki, paski, brzydkie logo Vaio, podczas ładowania zresetował się, ale gdy włączyłem go ponownie używając ostatniej znanej dobrej konfiguracji - zadziałał, wszystko było ok - do dzisiaj.

Przy przeglądaniu internetu pojawił się czarny ekran. Czekałem, czekałem... w końcu poszedł reset. Po włączeniu znowu to logo dziwne, kropki, paski, ale tym razem komputer już nie rusza, po ładowaniu - uruchamia się ponownie. UWAGA! Działa tryb awaryjny.

Aby odpowiednio zobrazować sytuację, nakręciłem film i wrzuciłem na youtube:

Na filmie nie widać niestety zielonych kropek, które są na całym ekranie podczas ładowania się Windowsa.

Dlaczego tak się stało?

Jak mogę to naprawić?

Jest jakieś wyjście?


(Johny) #2

Awaria chipu graficznego.albo przegrzewanie się,bród się w środku nazbierał i nie ma cyrkulacji powietrza,albo uszkodzony jest układ graficzny,widać,że nie daje rady załadować pełnych sterowników,a na awarię wskazuje fakt,że paski są zaraz po uruchomieniu,tryb awaryjny ładuje tylko podstawowe sterowniki


(Konrad Jestem) #3

A więc mogę coś zrobić sam aby spróbować go naprawić? Rozkręcić i przedmuchać?

Jeżeli chodzi o układ graficzny to tak przypuszczałem, tylko nie chodzi tu chyba o samą kartę, prawda?

Komputer raczej się nie przegrzewał.