Pci-e x16 a widze x2


(Maciejsopolak) #1

moj sprzet to:

Gigabyte GA-N650SLI-DS4L, Intel Core2 Quad Q6600 2,4 GHz, GeIL 2x1GB DDR2 PC 6400 CL5,

BFG GeForce 8800 GTS 512MB DDR3 256bit PCI-E 2.0 OC (ForceWare 169.21),

Seagate 250GB SATA2 + Seagate 500GB SATA2, Asus DVD+/-RW DRW-2014L1T SATA

wchodze w panel sterowania nvidii, klikam na "informacje o systemie" a tu zonk

pci-e dziala na x2 (screen 1)

uruchamiam everesta i widze to samo (screen 2)

pytam sie kumpla, on mowie ze na GF 8600GT ma x16 w tych miejsach

niby Call of Duty 4 chodzi bez problemu ale jesli to nie jest przeklamanie tylko w tych informacjach to chcialbym wycisnac z karty to do czego jest zdolna na fabrycznych ustawieniach (bez OC)

wiec czy musze cos w biosie zmienic albo doinstalowac jakies drivery zeby to naprawic i wykorzystac mozliwosci pci-e x16?

post-74295-13856533676105_thumb.jpg

post-74295-13856533676869_thumb.jpg


(Technik Elektro) #2

konfiguracji transmisji pci-e dokonuje się w BIOSIE (rzadziej zworkami na płycie głównej), programy mogą również pokazywać iż PCI-E mogą działać w trybie SLI - 2 karty.


(Maciejsopolak) #3

everest pokazuje ze sli jest obslugiwane ale wylaczone

poza tym jak juz wspominalem kumpel na troche gorszej karcie widzi wszystko normalnie czyli x16

wiec cos musi u mnie nie grac

btw, poprosze zeby ktos z karta GF sprawdzic jaka ma informacje w tych miejscach


(Technik Elektro) #4

zajrzyj do manuala.


(Maciejsopolak) #5

przed nosem mam juz od wczoraj...

albo sie nie znam albo nie ma nic takiego

moj zasilacz to Chieftec 500W

czy jest mozliwe ze to za malo do tej karty?

albo czy tak sie dzieje jesli karta ma pci-e 2.0 a plyta 1.0?


(Maciejsopolak) #6

a jednak!!

przestawilem czesc zworek wg manuala i jest x16 teraz

nie wiem co za debil skladajacy ten komputer czesc zworek przestawil z trybu normal na sli skoro fabrycznie byly ustawione dobrze

thx technik :slight_smile: