PCLinuxOS 2007-kłopot z myszką


(Marekg3) #1

Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Jestem początkujący w linuxie. Dotychczas używałem Ubuntu. Chciałem wypróbować inne dystrybucje i padło na PCLinuxOS 2007. Poradziłem sobie z instalacją i z spolszczeniem. Niestety nie potrafię tak skonfigurować myszki żeby działały boczne przyciski w firefoxie. Moja myszka to "A4 Tech WOP-35. Proszę o pomoc.


(matiit) #2

pokaż plik /etc/X11/xorg.conf


(Marekg3) #3

Dzięki za zainteresowanie. To mój plik xorg

# File generated by XFdrake (rev 57713)


# **********************************************************************

# Refer to the xorg.conf man page for details about the format of

# this file.

# **********************************************************************


Section "Files"

    # font server independent of the X server to render fonts.

    FontPath "unix/:-1"


    # minimal fonts to allow X to run without xfs

    FontPath "/usr/share/fonts/misc:unscaled"

EndSection


Section "Extensions"

    Option "Composite"

EndSection


Section "ServerFlags"

    #DontZap # disable (server abort)

    #DontZoom # disable / (resolution switching)

    AllowMouseOpenFail # allows the server to start up even if the mouse does not work

EndSection


Section "Module"

    Load "dbe" # Double-Buffering Extension

    Load "v4l" # Video for Linux

    Load "extmod"

    Load "type1"

    Load "freetype"

    Load "glx" # 3D layer

EndSection


Section "InputDevice"

    Identifier "Keyboard1"

    Driver "kbd"

    Option "XkbModel" "pc105"

    Option "XkbLayout" "pl"

    Option "XkbOptions" "compose:rwin"

EndSection


Section "InputDevice"

    Identifier "Mouse1"

    Driver "mouse"

    Option "Protocol" "auto"

    Option "Device" "/dev/mouse"

EndSection


Section "InputDevice"

    Identifier "Mouse2"

    Driver "evdev"

    Option "product" "0x0006"

    Option "vendor" "0x0002"

EndSection


Section "Monitor"

    Identifier "monitor1"

    VendorName "Plug'n Play"

    ModelName "101725"

    HorizSync 31-83

    VertRefresh 56-75


    # Monitor preferred modeline (60.0 Hz vsync, 64.0 kHz hsync, ratio 5/4)

    ModeLine "1280x1024" 108 1280 1328 1440 1688 1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync


    # TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.

    # 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync

    ModeLine "768x576" 50.00 768 832 846 1000 576 590 595 630


    # 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync

    ModeLine "768x576" 63.07 768 800 960 1024 576 578 590 616

EndSection


Section "Device"

    Identifier "device1"

    VendorName "nVidia Corp."

    BoardName "NVIDIA GeForce4 (generic)"

    Driver "nv"

    Option "DPMS"

EndSection


Section "Screen"

    Identifier "screen1"

    Device "device1"

    Monitor "monitor1"

    DefaultColorDepth 24


    Subsection "Display"

        Depth 8

        Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"

    EndSubsection


    Subsection "Display"

        Depth 15

        Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"

    EndSubsection


    Subsection "Display"

        Depth 16

        Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"

    EndSubsection


    Subsection "Display"

        Depth 24

        Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"

    EndSubsection

EndSection


Section "ServerLayout"

    Identifier "layout1"

    InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"

    InputDevice "Mouse1" "CorePointer"

    InputDevice "Mouse2" "SendCoreEvents"

    Screen "screen1"

EndSection

// Poprawiłem Twój post - dodałem tagi code.

Kaka'


(matiit) #4

zamień to na:

Section "InputDevice"

Identifier "Mouse1"

Driver "mouse"

option "CorePointer"

option "Device" "/dev/input/mice"

option "Protocol" "ExplorerPS/2"

option "Buttons" "7"

option "ZAxisMapping" "4 5"

option "ButtonMapping" "1 2 3 6 7"

EndSection

(Marekg3) #5

Niestety nie pomogło


(matiit) #6

zapisałeś i zrestartowałeś Xy?


(Marekg3) #7

Zapisałem plik xorg i zrestartowałem system. Czy przez restart systemu restartują się x-y.Jeżeli nie to jak to zrobić?


#8

Tak, ale nie jest to konieczne, to nie Windows. Wystarczy wcisnąć równocześnie (lewe) ctrl+alt+backspace


(Marekg3) #9

Dzięki. To znaczy że sposób który podał mi matiit nie poskutkował


(matiit) #10

http://draakhan.jogger.pl/2007/03/10/a4 ... od-ubuntu/

Wszystko robisz tak samo, oprucz np. sudo (dajesz su i hasło) i pakiety instalujesz inaczej.

Jesli sobie nie poradzisz napisz na jabbera do autora tego how-to

draakhan@jabber.autocom.pl

Tak będzie najszybciej