[PHP] kodowanie znaków z bazy danych itd


(Fąfel) #1

Witam serdecznie :smiley:

Mam 2 problemy:

  1. Teksty w newsach z bazy dabych MySQL są źle wyswieltalne np:

    Po?wi?ci?em

chodziło o poświęciłem 2. chciałbym prosic o jakis link do tutka albo zarys skryptu ktory by dzialal tak: 1 przykład:

index.php?id=1


w dwuch miejscach strony wypluwał by:

<?php include("1.txt"); ?>

<?php include("1a.txt"); ?>

2 przykład:

index.php?id=2


w dwuch miejscach strony wypluwał by:

<?php include("2.txt"); ?>

<?php include("2a.txt"); ?>

liczący na szybką interwnecję :mrgreen: Fąfel


(L337 Crew) #2

Ja podam dobry przykład:

Tworzysz plik index.php.

Zawiera on tylko i wyłącznie układ strony (tabelki, divy itd.)

W miejscu gdzie jest środek strony wpisujesz

<? include ("start.php"); ?>

Teraz tworzysz plik start.php z zawartością

<? 

             SWITCH ($_GET['id']){ 



        CASE "1": 

        INCLUDE '1.txt'; 

        BREAK; 


        CASE "2": 

        INCLUDE '1a.txt'; 

        BREAK; 


        CASE "3": 

        INCLUDE '2.txt'; 

        BREAK; 


        CASE "4": 

        INCLUDE '2.txt'; 

        BREAK; 


        DEFAULT: 

        INCLUDE 'default.php'; 

        BREAK; 

        } 

?>

tworzysz plik default.php, który włącza niusy: np. <? include ("niuski/news.php"); ?> (jest to Fusion News) Teraz znów w pliku index.php w miejscu, gdzie mają być linki, tworzysz <?php include "links.php";?> Następnie "robisz" plik links.php, ktorego zawartość wygląda tak:

1a.txt

1a

2

2a
[/code]

(klasę linki definiujesz w twoim arkuszu styli)

I tak dalej robisz z innymi rzeczami - np. reklama itd.

Jeśli czegoś nie rozumiesz - można zawsze wytłumaczyć :wink:

pozdrawiam


(Fąfel) #3

no chyba nie oto chodziło :oops:

index.php mam (link)

chciałbym aby po wpisaniu do paska adresu przeglądarki internetowej adresu index.php?id=2

pojawiały się tresci zgodnie z rysunkiem

w tym wypadku: 2.txt, 2a.txt


(L337 Crew) #4

O tym mówiłem właśnie ...

Zaraz zrobie przykładowo,

wrzucę na serwer i zobaczysz...

PS.

możesz mi wysłać na maila spakowaną stronkę ??

Przerobię tylko i będzie ok.


(Fąfel) #5

Juz wyslalem :mrgreen:


(L337 Crew) #6

Fąfel pierwsze co nachodzi mi na myśl - "kupa zbędnego kodu" :slight_smile:

Popatrz - wg. aktualnego układu strony wygląda to tak:

index - zmienisz/dodasz linka - musisz zmieniać/dodawać na WSZYSTKICH podstronach :frowning:

Co nie jest zbyt wygodne ...

Proponowałbym od nowa stworzyć silnik strony ...

Zastosować div'y (nie tabelki),

i porobić wg. mojego pierwszego posta w tym topiku.

(by się strony w odpowiednie miejsca wczytywały) :stuck_out_tongue:

I serio mówię - nawalone tyle kodu :stuck_out_tongue:


(Fąfel) #7

Mi się kod podoba :stuck_out_tongue: tylko w php zeby byla jedna strona i tylko w dwuch miejscach sie taks zmienial.

problem w tym ze niewiem jak to zrobic :?