Php


(Filipsko) #1

Mam stronę na serwerze obsługującym PHP, MySQL. Zrobiłem stronę w HTML. I czy da się wstawić na stronę takie elementy PHP jak shoutbox?

Ja nie znam się na PHP , ale to forum jest chyba w takim języku, więc shoutbox też.

Co muszę zrobić żeby wstawić jakieś małe forum w php i shoutbox na stronę?

Chodzi mi o takie forum które nie zużywa dużo zasobów serwera.


(system) #2

Po Twoim poście widać, że rzeczywiście nie znasz się na PHP (pewnie na innych też nie bardzo) :stuck_out_tongue:

A żeby cuś wstawić w PHP to należy do stworzonej przez Ciebie strony podstawić odpowiedni kod PHP i na nowo zapisać pliki (tyle że z rozszerzeniem .php, php3, php4).


(Filipsko) #3

(adam9870) #4

shoutbox z czego chcesz wstawić :?

Jak z phpBB to zajrzyj:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=59603


(Filipsko) #5

Taki, jeśli chodzi o funkcje i prostotę jaki jest na tym forum. Żeby nie było formularzy, tylko wpis i już. I żeby KAŻDY mógł coś napisać.

Skąd mam pobrać te pliki? Bo rozumiem że oczywiście muszę mieć je na serwerze…


(adam9870) #6

Musisz zainstalować phpBB by Przemo albo zwykłe phpBB i do niego moda shoutbox. Potem w PA w phpBB ustaw aby mógł każdy pisać wiadomosci do sb…

Następnie na stronie na której chcesz aby on był wstaw kod:

[/code]

PS. W tym kodzie co podałem to nie forum.dobreprogramy.pl tylko wpisz adres swojego forum :slight_smile:


(Bambit) #7

umiesz czytać ?

nie chodzi o forum

w sieci sporo skryptów np. http://xklonos.cal.pl/artykuly.php?t=shoutbox

można łatwiej, korzystając z gotowców >

http://komponenty.webpc.pl/strona.php?p=shoutbox


(Filipsko) #8

Dzięki za linki diegoo , znajde coś dla siebie :smiley:

Tylko jedno małe pytanko:

Tutaj na początku kodu jest “baza danych”. W jakimś pliku mam ten kod zapisać? Bo resztę rozumiem.


(Cudny) #9

najlatwiej ci bedzie w phpmyadmin - w przegladarce wpisujesz adres strony, np. http://www.bleble.pl i dodajesz /phpmyadmin czyli http://www.bleble.pl/phpmyadmin

wpisujesz swoj login i haslo, a potem w okienku dialogowym wklejasz to: CREATE TABLE ‘shoutbox’ (

‘id’ int(9) NOT NULL auto_increment,

‘nick’ varchar(30) NOT NULL default ‘’,

‘tekst’ varchar(255) default NULL);

ps. Najpierw musisz utworzyc jeszcze baze danych

pzdr


(Filipsko) #10

Dzięki za rady. Zainstalowalem na swojej stronie phpBB. (udało mi się! :mrgreen: )

Prosiłbym o linki do jakiś porad i porady jak instalować dodatki, hacki (czy jak to się nazywa) itp. oraz skąd je wziąć.


(Airborn) #11

link

czytaj przyklejone tematy

link


(Filipsko) #12

Nie da się. Wyskakuje że nie ma obiektu czy coś. Mam konto w ovh.org. Bazę sql mam założoną, ale jak to edytować? :frowning:


(Cudny) #13

zrob sobie taka oto stronke;

<?php

mysql_connect(“localhost”, “LOGIN”, “HASLO”) or die(mysql_error());

mysql_select_db(“NAZWA BAZY”) or die(mysql_error());

mysql_query("CREATE TABLE ‘shoutbox’ (

‘id’ int(9) NOT NULL auto_increment,

‘nick’ varchar(30) NOT NULL default ‘’,

‘tekst’ varchar(255) default NULL)") or die(mysql_error());

?>

no i tyle - zapisz to z rozszerzeniem *.php i odpal ja na serwerze i bedzie luzik

pzdr


(Filipsko) #14

:frowning:


(Cudny) #15

a na serwerze to odpalasz??

przeanalizujmy funkcje mysql_connect();

http://php.net.pl/manual/pl/function.mysql-connect.php

tam masz wsio opisane o co z tym chodzi - jak nie dziala na localhost to wpisz adres - na tym linku masz wszystko

A jak sobie nie poradzisz to wejdz na jakies forum tego serwera (na bank takie instnieje) i dowiedz sie jak sie dostac do wiersza polecen lub do phpmyadmin i tam poprostu wprowadz to create_table (to jest funkcja - stworz tabele w bierzacej bazie danych)

pzdr


(Filipsko) #16

Wszedłem do phpmyadmin. Gdzie mam dodać to

bo chce wstawić moda do forum i to jest w ----

---- i nie wiem gdzie skopiować. To jest phpmyadmin:

(Cudny) #17

przeciez masz tam tylko 1 okienko zapytania - zapytanie mysql ktore pokazales nam samo doda juz wszystko - z tego co widze jest kompletne i poprawne.

Kopiujesz do tego TEXTAREA co masz na planszy i wciskasz wykonaj.

pzdr


(Filipsko) #18

Zrobiłem i pokazało się że zostało wykonane pomyślnie. Dzięki za cierpliwość :smiley:


(Cudny) #19

Jestes na takim etapie ze ci sie to przyda - koniecznie poczytaj kurs mysql

Najlepszy moim zdaniem kurs (nie tylko mysql) to http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~chwastek/ … bspis.html

a potem poucz sie php

pzdr


(Filipsko) #20

Jak usunąć wszystko z bazy danych MySQL? :smiley:

Złączono Posta : 17.02.2006 (Pią) 11:52

Już sobie poradziłem :stuck_out_tongue: