9600GT ma wydajność 8800GS-8800GT(coś pomiędzy) ale wcale nie musi być droższy ani mieć tej samej ceny (np. 8800Gt oferował wydajność duuuużo większa od 8800GTS 320/640 a był tak samo dużo tańszy)w dodatku jeśli chodzi o same literki w specyfikacji to poza pamięcią RAM ustawiłbym 9600Gt za 8800GS
a pamiętasz jakie miał ceny 8800GT(S) po wprowadzeniu?? w dodatku zobacz na wszystkie tego typu produkty teraz np. procesory… E8400 nie jest droższy od E6750 a pod każdym względem jest lepszy…
według mnie na ceny 9600Gt trzeba jeszcze poczekać… tym bardziej na ceny GF9800 (te będą zależały od pozycji ATI na rynku osobiście liczę na sukces na HD4000 z pamięciami GDDR5)
Może monopolu nie będzie bo amd wypuściło 3870 x2 co jest ok 30%(nie pamiętam dokładnie jaką procent podali w teście w cd-action ale na pewno zdobyła wraz z quadem 6600- 17000 punktóe) wydajniejsze od ultry. No ale nvidia ma w zanadrzu 9800gx2 :shock: … mam nadzieje że będzie gorsze
a teraz znajda sie maniacy(niekoniecznie maniacy) ktorzy beda mieli 3x 9800gts i wtedy wszystkie nowe gry w przeciagu 2 lat(co najmniej) na najwyzszych ustawieniach bez szmeru
a tak wracając do tematu to jeśli Nvidia wypuści 9800x2 to ona zmiecie konkurencje i radeony będą miały ciężko
Z całej tej sytuacji powinniśmy się cieszyć i to bardzo bo ATI nie ma innego wyjścia jak tylko drastycznie obniżyć ceny swoich produktów. A jeśli tak będzie to nvidia też będzie musiała bo jeśli HD3850 będzie w cenie ok. 400zł to nikt (prócz fanboii) nie kupi GF 8600GT/GTS.
Jedna tylko rzecz mnie martwi. Twórcy gier widząc że mocne karty stają się coraz bardziej dostępne dla szerszej grupy ludzi przestaną optymalizować kod i może sie okazać że gra z grafiką COD4 będzie grywalna na karcie pokroju GF8800GT jedynie na średnich ustawieniach. Wtedy chcąc grać w nowe tytuły będziemy musieli i tak rozglądać się za co najmniej 8800GTX.