Pierwszy samodzielnie składany komputer

O ile te “firmowe” mają miejsce/złącza na standardowe zasilacze, niektóre nie mają :wink:

Widzę że nigdy nie miałeś biznesowego Della, Lenovo czy HP…
Wiedział byś jakie mają możliwości, jak solidne i stabilne zasilacze tam wkładali, uwierz mi że po tych nawet 15 latach są solidniejsze maszyny niż nowe składaki.

Po co tam pchać 1050 do gier z przed 10 lat?

Nope,
ale mam zasilacz 10+ jeszcze ze stacjonarnego Vobisa.

Nie ja to wymyśliłem, z 1030 by obsłużyło wszystkie, nawet te Wiedzminy, a i problem z W by był rozwiązany chyba ;)Do Obliviona spokojnie by starczyła integra w AThlonie za 250 zł lub ta z A87600.

O własnie, zatem taki poleasingowy Dell z i5 i nawet 250W zasilaczem będzie wystarczający.
Dołożyć SSD, GT1030 i będzie maszynka na długie lata a i problemów ze sterami pod XP być nie powinno.

Co ważne wszystko zmieści się w budżecie a jeszcze zostanie.

Widzę że nigdy nie miałeś biznesowego Della, Lenovo czy HP…
Wiedział byś jakie mają możliwości, jak solidne i stabilne zasilacze tam wkładali, uwierz mi że po tych nawet 15

No właśnie…

1. Widział kolega kiedyś taki korpokomputerek?
    Może takie cudo chodzić pięć lat bez przerwy i nic mu nie będzie. Zasilacze tam są przynajmniej w standardzie bronze, a w dellach zwykle gold.

2. Po jakiego wuja wkładać kartę graficzną do komputera który ma obsługiwać ploter czy laser?
    To ma DZIAŁAĆ, tam ma być minimum elementów które mogą się popsuć, grzać i ciągnąć prąd.

BTW. w przypadku zakupu używanego komputera polecam zakup nowego dysku, najlepiej SSD.

Bo warunki są bardzo dwukierunkowe: ploter + gry :wink:

To zawsze można jakąś biurową kartę dołożyć. Ale koszt karty pewnie będzie podobny do kosztu całego PC.

W przypadku rozważania zakupu karty lepiej wziąć komputer w obudowie tower, w obudowach desktop mieszczą się tylko karty niskoprofilowe, trudniejsze do znalezienia, zazwyczaj słabsze i droższe.

Autor chce na tym grać.

Tak jak pisałem grać, ale w te staruteńkie tytuły :slight_smile: a karta graficzna moim zdaniem raczej konieczna, ponieważ trzeba w corelu pracować, by dalej mogło iść na ploter termiczny. A przeważnie takie sprzęty są chińskie no to i starszy system potrzebny do obsługi vistę business 64bit już mam od dawna :slight_smile:

Czyli bierz jakiegoś poleasinga z quadro lub fire pro.