Piszczy i sie wyłącza, ciemny monitor


(Tomku15) #1

Witam, plyta glowna mojego kompa to shuttle ak12a, ma tylko 256 sd ramu wiec chcialem to troche zwiekszyc dokupilem 2 kosci po 128 mb sparowane, Gdy wsadzam wszystkie komp piszczy, przerwa, piszczy, przerwa i tak w kółko natomiast gdy jedną 128 wyjelem wtedy sie odpalil i bylo 384mb, obie 128 gdy wlozylem osobno bez mojej starej 256 tez sie odpalal i pokazywal 256mb. Postanowilem zaktualizowac bios, wersja jaka mialem byla z 6/21/2001 zaktualizowalem na ak12as0k z 2003 roku. Aktualizacja poszła bezproblemowo, wszystko wykrywał elegancko chodził i wszystko sie zgadzało. Postanowilem znowu wlozyc wszystkie kosci sprawdzic czy zadziala, znowu to samo, piszczy, przerwa, piszczy, przerwa... Przeczytalem gdzies na forum zeby wyjac bateryjke z plyty odczekac i wlozyc spowrotem. I tu sie zaczeło, wlozylem ja spowrotem, odpalam kompa a on piszczy ciągle i sie sam wyłącza po kilku sekundach. Myslalem moze karta graf sie obluzowala, wyjmowalem wsadzalem, wymienialem na inna i dupa to samo. Z ramem trobilem to samo na wszystkie mozliwosci go wsadzalem w te sloty i nic ciagle piszczy i sie wylacza. I ja w tym momencie jestem glupi. Co to moze byc? (Nadmieniam iż płyta obsługuje do 1,5 gb sd ramu szyna 133mhz)


(haker146) #2

Mi się wydaje że pamięć którą kupiłeś ma inne taktowanie co pamięć stara i zaczynają się gryźć pomogło by usunięcie starej pamięci i zamiast 2 pamięci po 128 MB kupienie jednej po 512MB


(Tomku15) #3

Dobra to ja rezygnuje niech zostanie moja stara 256, interesuje mnie w tym momencie odpalenia kompa, bo ciagle piszczy i sie wylancza odkad to baterie wyjelem i wlozylem


(haker146) #4

a dobrze włożyłeś pamięć :?: :?:


(JNJN) #5

Proszę zmienić temat na konkretny, opcja EDYTUJ i popraw.JNJN


(Tomku15) #6

Tak, sprawdzalem kosci, dociskalem, wyjmowalem wkladalem inne, przzed wyjeciem tej cholernej baterii wszystko działało, ją tez juz kilka razy sprawdzalem wkladalem i wyjmowalem

-- Dodane 08.02.2009 (N) 11:36 --

a moze to wina wentylatora? że monitoruje właśnie gniazdo CPU_FAN.Może być też tak że ten wentylator ma uszkodzone zliczanie obrotów i przy wyłączonej opcji w biosie nic się nie działo,po wyjęciu bateryjki bios wrócił na ustawienia Default a domyślnie monitorowanie jest włączone.


(haker146) #7

Gdyby to była wina wentylatora to by bios nie piszczał powiedz mi jak on piszczy przerwami czy ciągle i jaki masz bios


(Tomku15) #8

cos haker sie pomyliles bo to jednak byla wina wentylatora, poniewaz mial on zasilanie z plyty z gniazda powerfan, ja przelozylem na cpufan i dziala