i codziennie norton zezwala na odczyt tego pliku
pisze że poziom reputacji dobry i że dostęp zezwolony
to powinno się samo codziennie włączać?
i codziennie norton zezwala na odczyt tego pliku
pisze że poziom reputacji dobry i że dostęp zezwolony
to powinno się samo codziennie włączać?
Może się codziennie włączać, bo to biblioteka do odtwarzania chronionego wideo (DRM) w np. serwisach VOD czy nawet na Interii.
aaa to dobrze, bo już się martwiłem
Strumienie w NTFS można podejrzeć za pomocą IsoBuster (aczkolwiek trzeba to włączyć w opcjach: „FileSystems” - „Show Alternate Data Stream as separate files”), a w przypadku podejrzenia o zło to najlepiej wypakować i podejrzeć za pomocą hex edytora (np. HxD) co ma środku (można i IsoBusterem kombinacją CTRL+S (Sector View), ale to akurat funkcjonalność poza wersją darmową). Akurat Windows ma tutaj o wiele lepsze programy od Pingwina.
Mnie chodziło o minimalizację zagrożenia jakby kilka bitów przeciążało bufor pamięci popularnych notatników na Windows (np. bug w silniku Chromium na jakim bazuje Atom czy VSC).
@ESelU Załącz logi FRST - być może masz jakieś szkodliwe rozszerzenie w przeglądarce?
Proponuję wykonać też profilaktycznie pełne skanowanie RogueKillerem.
Jeśli skaner RogueKiller coś znajdzie - załącz log lub zrzut ekranu (screen).
norton znowu dopuścił ten plik ale tym razem poziom, reputacji nie potwierdzony, i już nie jest na zielono tylko pomarańczowo
ciekawe dlaczego tak jest skoro to ten sam plik?
Skąd wiesz, że to jest przydawkowa nawa? Możesz podać przykład takiej nawy?
Jaka jest zawartość tych plików? Otwórz je notatnikiem i zobacz.
te moje usunąłem bo bałem się że niechcący je otworzę ale chyba miały 0 kb
Wykonałeś czynności o których Tobie napisałem wyżej? Załącz proszę logi FRST.
przy otwieraniu FRST wyskakuje to:
System Windows ochronił ten komputer
Filtr Microsoft Defender SmartScreen uniemożliwił uruchomienie nierozpoznanej aplikacji. Uruchomienie tej aplikacji może spowodować zagrożenie komputera.
a RogueKiller nic nie znalazł
po za tym na razie nie ściągają się te pliki htm (minęło już kilka dni), nie wiem co się zmieniało ,coś się zaktualizowało ? chyba firefox się aktualizował
eh przed chwilą znowu ściągnął się pusty plik . htm (0 kb)
mój antywirus nic nie wykrył
zauważyłem że to się dzieje tylko na moim moim komputerze i laptopie przy włączonym firefoxie
na komputerze ojca jest vivialdi i nic takiego się mu ne ściąga
te htm są podejrzane bo są na dysku w pobranych ale nie mi ich w firefoxie w ściągniętych plikach
taki cichy upload?
W przypadku komunikatu Windowsa należy wybrać „więcej informacji” i „uruchom mimo to”.
Musisz mieć jakieś niestandardowe ustawienie/złośliwe rozszerzenie w przeglądarce Firefox.
z rozszerzeń mam tylko to…
to samo na laptopie i komputerze
i od dawna nic niedoinstalowywałem nowego, a ten problem z htm pojawił się dopiero tydzień temu
Najbardziej podejrzane elementy to te związane z pobieraniem z YouTube/SoundCloud - proponuję je wyłączyć i obserwować działanie przeglądarki. Czekam na logi FRST.
ale h264ify mogę mieć włączone?
to na pewno nie to, bo mam to tylko na laptopie a te htm ściągają się i na laptopie i na komputerze stacjonarnym
jutro z rana przeskanuję FRST’em, bo to potrwa kilka godzin
właśnie nie udało mi się ściągać czegoś z YT i zamiast tego ściągnął się plik
American Truck Simulator …
o rozszerzeniu .htm
htm … coraz bliżej rozwiązania tej zagadki
z powrotem wyłączyłem te wtyczki i obserwuję przeglądarkę
wyłączyłem te rozszerzania i odczekałem 6 dni
i przez ten czas ani razu nie ściągnął się ten plik htm
czyli to było powodem
dzięki za pomoc
jeszcze zapytam czy takie rozszerzania mogą mięć wgląd do ciasteczek i zapamiętanych haseł? czy autorzy firefoxa napisali blokadę przed czymś takim?
a i jeżeli to takie wadliwe/groźnie rozszerzenia to może ktoś mi polecić bezpieczne rozszerzenia do Firefoxa do ściągania video z YT?
Tak, jest blokada przy ściąganiu takiego rozszerzenia, patrzysz jakie wymaga prawa dostępu i ewentualnie nie instalujesz.
Jak na 100% wiesz, który dodatek to robił, to wchodzisz na jego podstronę w https://addons.mozilla.org/ i klikasz „Zgłoś ten dodatek za nadużycie
”
Dodatki pobierające nie są bezpieczne, bo wymagają czasami postprocessingu zwykle na zewnętrznych serwerach, przykładowo jeżeli chodzi o YT to w jakości wyższej niż 720p, gdzie dźwięk jest w osobnym pliku.
Najlepiej używać jakiegoś softu, który jest wystarczająco często aktualizowany, np. yt-dlp
. (trzeba do niego pobrać kodek ffmpeg, jeżeli pobiera się video w częściach)
Oprócz nazwy, które sugeruje, że jest to apka do YT to pobiera wideo/audio z wielu innych serwisów. Nie ma GUI, ale jest banalny w obsłudze
Przykład:
yt-dlp -F https://www.youtube.com/watch?v=NfWrqbjJpEU
Wyświetli listę dostępnych formatów/jakości:
Interesuje Cię np. 1080p (1920x1080) kodek avc i najlepsze audio:
yt-dlp -f 137+140 https://www.youtube.com/watch?v=NfWrqbjJpEU
(liczby 137 i 140 odpowiadają pozycjom na liście (ID) VIDEO + AUDIO)
Możesz również bez parametrów (yt-dlp LINK), wtedy z automatu jest to najlepsza jakość jaka jest dostępna pobierana.
Wspiera również pobieranie całych playlist.