Witam czy mając 4 GB DDR2 można wyłączyć plik wymiany???
Czy jest to korzystne???
pozdro
Witam czy mając 4 GB DDR2 można wyłączyć plik wymiany???
Czy jest to korzystne???
pozdro
yonagold
Poczytaj - Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post.
Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie.
W tym celu proszę użyć przycisku ![]()
Zignorowanie prośby będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.
Można. Jest on zbędny.
Czy korzystne??? Sprawdź. Jedno jest pewne na ramie zapis jest szybszy.
Niektóre programy są tak zaprojektowane że używają pliku wymiany, poza tym, kiedyś ten ram “się skończy” w trakcie pracy i plik wymiany się przyda tak czy siak. Odpuść powiedzmy 1-2 GB i ustaw jakiś plik wymiany 
(bo jeśli masz 4 GB RAM to Windows Ci ustawi trzykrotną wartość, a wątpię żeby Twój komp potrzebował 12 GB pagefile.sys
)
jeżeli ram mu sie “skończy” to zawsze można sobie ściągnąć program Free RAM XP Pro, i wtedy ustawia ile ramu chce se “zwolnić” i jest gicik ;]
W tym przypadku ram sie nie skończy. Przynajmniej nie przez długi czas.
Można ewentualnie zostawić plik wymiany na poziomie ok 200 mb ale ja osobiście sensu nie widzę.
co? czy wy znaci m$ a tak wogole czy da sie w xp wylaczyc calkiem swap? chyba nie u mnie “burzy” sie o min 16mb (mam 2gb ram). owszem zalezy do czego yonagold uzywa pc jezeli do worda to ok ale jezeli gra, obrabia video/grafike czy co gorsza planuje miec viste to 4gb skonczy mu sie na przyslowiowym winampie… jak wyzej zrobic z 100-200 mb swapa czy nawet mniej i pobserwowac, no chyba strata 200 mb to niejest jakis powazny ubytk dla kogos kto ma 4gbramu…
dood zacznij pisac po polsku. Inaczej posty będą lecieć do śmietnika.
Co do tematu 16 mb a 2gb swapa to chyba nie ma różnicy.