Będzie kilka etapów oczyszczania
Oto plik naprawczy.
Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. *K:* fixlist.txt (5,6 KB) “Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
K: to był dysk, z którego uruchomiłeś FRST, aby uzyskać logi
Należy ten plik naprawczy, który podałem wyżej, zapisać w tym samym miejscu co FRST
Możesz również pobrać ponownie FRST i zapisać na Pulpicie, a potem zapisać tam plik naprawczy
Jeśli chodzi o moje polecenia, będę “pracował” na plikach znajdujących się na komputerze.
Dysk USB możesz przeskanować później, więc go nie podłączaj
To zastanów się jeszcze nad tym, czy nie lepiej byłoby postawić system na nowo. Nie dość, że odpadnie cała zabawa z czyszczeniem (które też nigdy nie jest pewne na 100%), to na dodatek system będzie świeży.
No tylko trzeba będzie wszystko na nowo skonfigurować, zainstalować… też tego nie lubię.
Niepowodzenie pobierania aktualizacji modułu./ Taka jest informacja po próbie skanowania kompa i to juz kilkanascie razy. Antywirus wyłączony tak jak pisałeś. Co robić?
Ja coś podobnego przechodziłem. Sformatowałem partycję zainstalowałem system i program antywirusowy skanowałem inne partycje usunąłem syf a z partycji gdzie system przywróciłem dość sporo. Co prawda jest to bardzo pracochłonne. W moim przypadku na wszystkich partycjach jak i podłączanych dyskach (jeszcze nic nie wiedziałem) zmiany dokonał na wszystkich plikach exe oczywiście po zmianie nazwy już plik a/d kosz. Dobrze że miałem drugi HDD. Tu jest temat dlaczego warto dysk dzielić na wiele partycji. Obecnie w sklepach odwalają kichę dzielą 1 TB na dwie partycje a nowicjusz instaluje nie patrząc gdzie. Powodzenia przyjacielu.
Wiem ,że to trochę zajmie czasu. Przeskanowałem komputer kilkoma programami antywirusowymi a ostatnio f-secureonline scaner i wszystko jest w porządku; nie wykryto zadnych szkodliwych rzeczy. Mój problem to tkwi w otwarciu jednak plików doc,jpg i.t.p. które zmieniły rozszerzenie na AGHO.Pozdrawiam.
Nie ma zadnego problemu, pisałem Ci juz w poprzedniej odpowiedzi: Nie otworzysz, gdyż dane przepadły.
Może masz szczęście i akurat masz klucz offline, wtedy np. to ma szansę zadziałać https://www.emsisoft.com/ransomware-decryption-tools/stop-djvu - jednak najpewniej jedyna osobą, która moze odszyfrować te pliki jest osoba mająca klucz jednorazowy. Inaczej, korzystając z sieci komputerowej NASA, “odszyfrowanie” zajmie Ci kilkadziesiąt lat.
Czyli, przykro mi to mówić, cokolwiek tam było, to już nie masz tego i szansa, że “szybko” pojawi sie narzędzie to odszyfrowujaće jest jak wygrana w totolotka, i nie mówimy tu o “trójce”.
Dam sobie już z tym spokój bo aż tak bardzo ważnych plików tam nie było a najbardziej chodziło mi o zdjęcia.
Skoro już tu jestem to mam pytanko: jak odzyskać lub zamienić hasło do portalu obecnego bo loguję się przez fb a chcę usunąć konto z fb.
Jaki polecacie darmowy antywirus? Pozdrawiam serdecznie wszystkich którzy mi tu pomogli.
Ten w Windowsie 10, Defender wystarczy. Jednak antywirus nigdy nie uratuje od takich przygód. Piszę o 10- starsze systemy nie mają już aktualizacji i więcej dziur. Dodatkowo zainwestuj 20-30 zł i kup sobie klucz USB/dysk i rób raz na miesiąc/kwartał kopie zapasowe folderu “ważne”. Wirusy / Ransomware to jedno zagrożenie, a drugie to fizyczna awaria dysku, to też się zdarza i wtedy odzyskiwanie jest równie trudne i kosztowne.
Jeżeli z komputera korzystają dzieci, to nie upilnujesz i kilkną w nieodpowiednim miejscu na “email z DHL”, pobiorą “mod do gry” czy coś innego, a efekt zobaczysz.
Te zdjęcia zgraj gdzieś sobie i sprawdź za rok, dwa, czy coś się ruszyło. Może masz w życiu farta.