Płyta główna LS6VA694 a WinXP


(Illien89) #1

Nie zacznę może tematu w najoryginalniejszy na świecie sposób, ale: mam problem.

Zakupiłem niedawno na allegro płytę Lucky Star 6VA694.

Aktualnie pracuję na nie za dużym dysku 20GB, mam na nim zainstalowanego Windowsa XP z drugim Service Packiem.

Płyta potrzebna jest mi do drugiego kompa i - mój plan był taki, że odepnę dysk, na którym jestem aktualnie do kompa tamtego i będe tam na nim spokojnie działał z pomocą nowo zakupionej płyty głównej.

Jednak - kiedy przyłączam do drugiego kompa dysk - system nie jest ładowany. Na monitorze miga jedynie ten znaczek: " _ ". Kiedy zrestartuje go w tym stanie i zacznie ładować się ponownie ujrzę komunikat Windy o tym, iż nie została ona ostatnio poprawnie zamknięta z prośbą o wybór sposobu w jaki ma się uruchomić (normalny, awaryjny itd.). Gdy dokonam wyboru, nieważne jakiego, odpowiada mi komputer jedynie migotaniem wspominanego wyzej znaczka.

Co więcej - kiedy podłączam doń inny mój HDD (WD160 GB), monitor raczy mnie komunikatem "L 99 99 99 99...".

Co jeszcze więcej - komputer daje się uruchomić (choć nie od razu) z LiveCD z Linuxem.

Sprzedający na aukcji z mobo napisał: "Płyta główna działała u mnie bardzo stabilnie, zawsze używałem windowsa 2000 i sterowników które dostalem od sprzedawcy (płytke z nimi dołączam do płyty), jednak nie wiem dlaczego strowniki te stare nie chca działać pod windowsem xp, ale myśle że dla kogoś kto umie sobie ściągnąć aktualne z neta to nie stanowi problemu".

Myślałem więc, że nie będe miał kłopotów z nią... a jednak mam. Nie znalazłem w Internecie żadnej pomocy, sterowników też ani widu ani słychu.

Czy moze powinienem poszukać nowego BIOSu...?

Czy jeszcze czegoś innego?

Proszę o pomoc, pozdrawiam, illien.

PS. Chipset tej płyty to VIA 694X.

Instalowałem do niej Hyperion Via 4in1 w 4.99 i nic to nie zmieniło.


(JNJN) #2

Czy płyta nowa na pewno sprawna?

Sprawdź wszystko dokładnie,złóż kompa i wgraj świeży system na nową płytę.