Płyta Główna -problem


(system) #1

mam kilka (dwa) pytań :

1) czy płyta główna może obsługiwać procesor poniżej parametrów [ konkretnie chodzi mi oto ,

że na stronie producenta podają że obsługuje procesor 0d 1.7GHz , czy można włożyć procesor np. 1.5 lub 1.6 i będzie działać ???

2) żle [odwrotnie] podpięte “kabelki” od zasilania [guzik włączający , resetujący komputer] spowoduje że płyta nie zadziała ???

mam płyte główną : Asus P4P800-VM

coś takiego :

http://www.znak.pl/index.php?cid=327&sc … suP4P800VM

procesor : Intel Celeron 1.7GHz

w parametrach płyty głównej jest że powinien ją obsługiwać :

http://support.asus.com/cpusupport/cpus … del=P4C800

ale sie nie chce uruchomić komp., dioda na płycie świeci , wentylator na procesorze sie kręci , a na monitorze nic ,

i mam problem bo nie wiem czy mam coś odwrotnie podpięte , czy płyta jest jakaś wadliwa


(Bartekn77) #2

Oczywiście, że tak jeżeli na płycie znajduje się odpowiednie dla danego procesora gniazdo :slight_smile:

W Twoim przypadku płyta pasuj do procka i wszystko powinno smigać :slight_smile:

Ja bym proponował poprawnie te kabelki podpiąć…

Możliwe, że na płycie jest coś innego uszkodzone…


(Focus89) #3

Na mojej płycie głównej jak źle podpinam kableki to komp sie poprostu nie uruchami nic nie wybucha :stuck_out_tongue: Masz podpisane odpowiednie gniazda co masz w nie wpiąć łącznie z diodami.


(system) #4

nie wiem co jest właśnie z tą płytą , czy kabelki mogłem niektóre odwrotnie podpiąć , lepiej jakby sie okazało że to to , bo płyte zamówiłem przez internet , jutro jeszcze sprawdze a jak nie to musze gdzieś zanieść do sklepu niech oni mi to sprawdzą ,

troche sie … na tą płyte bo nie wiem czy dostałem wadliwą czy też ja nie moge dojść z podpięciem


(Elcupra) #5

dokładnie problemem jest punkt 2; są żle podpięte kabelki (LED, HDD, od restartu PC, włączania PC)

jak nie wiesz jak dobrze podpiąc to poszukaj kogoś z taką płytą i niech Ci pokaże jak dobrze podpiąć


(system) #6

kabelki mają oznaczenia , poza jednym , są prawie wszystkie w parach [po dwa] , może je podpinałem odwrotnie ???


(Focus89) #7

Ja jak podepne zle to eksperymentuje az podepne dobrze ;]


(system) #8

nie miałem bardzo czasu na “eksperymentowanie” , pozatym jescze bardziej sie … , bo sobie rozwaliłem oba zaciski na wentylator ,

sam nie wiem jak , i musiałem sie pomęczyć śrubokrętem żeby je zapiąć spowrotem na tarej płycie :smiley: :smiley: :smiley:


(Yole) #9

jesli chodzi o te kabeliki to sie nic nie stanie ze wzgledu na to ze … moze ich wcele nie bycaby uruchomic kompa tzn mozna uruchomic kompa ze śrubokręta


(system) #10

komp "zaskoczył " , działa problem tkwił w dodatkowym zasilaniu [4Pin- 12V] , podpinałem nie ten kabel , ale i tak właściwie w ostatniej chwili coś mnie tknęło żeby go sprawdzić , bo już miałem … i myślałem żeby go zanieść do sklepu

co do kabelków zasilania[uruchamianie,reset,hdd] to w zasadzie odwrotnie podpięte też działają choć mi nie świecą chyba jak trzeba , migają troche inaczej niż na starej płycie

dowiedziałem sie też że po wymianie płyty głównej trzeba powiadomić operatora internetu , bo cośtam sie zmienia i net nie działa


(Focus89) #11

Eeee co się zmienia ? Ustawienia masz nadal te same a jeśli chodzi o sieciówkę to jej zmiana nie spowoduje braku dostępu do internetu wystarczy ją dobrze skonfigurować tzn tak jak tamtą tylko stery inne ;]