Po formacie - monitor gaśnie, restart systemu


(Kat Pawcio) #1

Problem wygląda następująco:

  • stawiałem kumplowi system na nowo (starszy Pc - 512 ramu, często zamulał i wieszał się; parametry mogę podać przy okazji, ale ogólnie sprzęt sprzed 6 lat)

  • wymieniłem mu kartę graficzną na Radeona 9550, zainstalowałem sterowniki od Omegi

  • system działa piknie, wszystko śmiga; w pewnym momencie wyłącza się monitor i już nie zaskakuje; pomaga tylko reset

  • zmieniłem stery na firmowe z witryny Ati, ale problem wciąż występuje; tym razem resetuje się sam

  • przy którymś uruchomieniu wyskoczył komunikat o braku pliku "Ati2dvag", ale niekoniecznie to może być przyczyną

  • najczęściej komp gaśnie przy odpalaniu Firefoxa - dziwna sprawa, bo na chwilę przed egipskimi ciemnościami na myszce świruje czysty Cyjan i Czerwony

  • dodam, że Windows XP SP3, monitor LG Flatron T710BH 16"

z góry dziękuję za pomoc


(XMan) #2

Zainstalowałeś sterowniki do chipsetu płyty głównej ?

"Ati2dvag" - problem ze sterownikami do karty graficznej.

Proponuję sprawdzić ATI Omega Drivers 3.8.252 :

http://www.idg.pl/ftp/pc_10988/ATI.Omeg ... 8.252.html

Po instalacji sterowników zainstaluj ponownie DirectX :

viewtopic.php?f=7&t=213229

Sprawdż czy w Start -> Panel sterowania -> System -> Menedżer urządzeń nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania.

Jeżeli są to PPM / prawym przyciskiem myszki / w tym miejscu - Aktualizuj sterownik...

/ jak masz płytkę CD ze sterownikami to z włożoną płytką do napędu /.

Temat : viewtopic.php?f=11&t=242894&hilit=+Radeon+Omega+Drivers+3.8.252


(Kat Pawcio) #3
  • stery do płyty są na miejscu;

  • Omegę miałem wcześniej i od niej zaczęły się problemy, więc nie będę ich instalował; w tej chwili są najnowsze stery na Ati Radeon 9550

  • w Menadżerze urządzeń wszystko na swoim miejscu, bez wykrzykników

  • spróbuję z DirectX'em, ale wątpię by był przyczyną


(XMan) #4

Sprawdzałeś tą wersję ATI Omega Drivers 3.8.252 ?

Najnowsze sterowniki mogą być najgorsze.


(Kat Pawcio) #5

Ok, sprawdzę - przy okazji - dziś pojawił się nowy błąd - cały ekran zajmują pionowe czarno-białe paski (co jakiś czas zmieniają pozycję), tylko myszka pozostaje bez zmian i miga w różne kolory

-- Dodane 06.05.2009 (Śr) 1:08 --

No niestety nie pomogło; monitor gaśnie prawie za każdym razem, gdy odpalam np. You Tube - jeszcze jakieś pomysły?

-- Dodane 06.05.2009 (Śr) 21:15 --

prosiłbym o pomoc; problem jest - jak dla mnie - poważny, a pilnie potrzebuję sprawnego ekranu