Po instalacji Xp błąd


(Hackidomu) #1

Witam

opisze mój problem od poczadku

siedze sobie pewnego dnia jakos dwa dni temu i neo sie rozłaczyła no to dałem restarta kompowi i tu ku mojemu zdziwnieniu podczas wczytywania XP wyskoczył bład

no to pomyslałem sobie zrobie formata i bedzie git -ale jednak tak nie było

podczas instalacji xp gdy mamy sie zgodzic na warunki licencji.

Licencja Ta powinna byc po polsku bo to wersja PL a jest po angielsku hmmm troche dziwne zawsze była po polsku bo pamietam.

Na innych wersjach xp'ka tez po angielsku -no dobra olać to moze byc po angielsku

Po zainstalowaniu Xp'ka znowu sie pojawia ten bląd co podałem

co dziwne raz win sie wczyta dobrze raz źle

dobra pomysłałem ze moze jakis vir albo inny robal siedzi mi na dysku

no Wiec usunołem wszystkie partycje zrobiłem formata i bład jest dalej LOL

Czy Ktos wie oco w tym chodzi bo ja juz nic nie czaje z tego????????

Prosze o pomoc


(Szkudlarek) #2
  • uszkodzona pamięć

  • napuchnięte kondensatory

  • zasilacz

  • dysk twardy (sprawdź taśme sygnałową)

w pierwszej kolejności powinieneś sprawdzić powyższe wymienione podzespoły. Na staraym komputerze miałem podobny problem. Po zresetowaniu komputera system nie chciał się uruchomić i wyświetlał błąd, że niby nie może znaleźć jakiegoś pliku potrzebnego do uruchomienia systemu. Po kilku restartach jednak się uruchamiał i działał prawidłowo do czasu kolejnego restartu. U mnie przyczyną tej awarii były napuchnięte kondensatry w zasilaczu.


(Hackidomu) #3

-zasiłka nowa - fortron 300w raczej nie rozbiore go bo na gwarancji

-ram nowy 3 miechy ma - zaraz przetestuje memTestem

jesli chodzi o tasme od dysku- to całego kompa dzis rozbierałem i czyściłem z kurzu i nie widziałem zadnych napuchnietych kondensatorów


(De Niro) #4

ten błąd jest związany z uszkodzeniem rejestru, Napraw rejestru ale predzej zapuść komede naprawczą dysku.


(Hackidomu) #5

Tylko ja usunołem wszystkie partycje - to przeciez jak mógł byc uszkodziny rejestr??

Jesli chodzi o skanowanie dysku to zrobie to jutro bo teraz ide spac rano do pracy

własnie jestem po tescie Memtestu znalazł kilka błedów z 6 -7

bladnn6.jpg

:frowning: hmm moze jakis bląd programu OBY ? Moze lepiej zapuścic jakis program z pod dosu?


(De Niro) #6

Dysk może mieć Bad Block :!:


(Hackidomu) #7

własnie skanowałem dysk tym poleceniem co podałes

i nic nie znalazł

co do tego testu memtestem wychodzi na to ze ram jest do wymiany??

PS:komp chodzi stabilnie zero bledów i restartów


(De Niro) #8

Bad Block nie znajdzie, musi użyć softu HDD Regenerator

ile masz kości pamięci :?:


(Hackidomu) #9

1x 512 kingston 400Mhz lc 2.5

Edit:

jest juz 22:55 ide spac

jutro sie pobawie tym HDD regenerator'em


(Szkudlarek) #10

ja mysle, ze nie musisz juz sprawdzac dysku i innych podzespolow.

memtest wyraznie pokazal w czym probelm :slight_smile:


(JNJN) #11

Może pamięć przetaktowana lub któryś z modułów lub uszkodzona lub problem ma kontroler pamięci lub konflikt pamięci z płytą.

Test wykonaj jak w linku - poczytaj.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=50125


(Hackidomu) #12

Witam własnie jestem po tescie memtestem spod dosu

po 30 min wywaliło 38 błędów :frowning: :frowning:

dobrze ze pamiec jest jeszcze na gwarancji

Jak bede miec nowa pamiec to sie odezwe i napisze czy problem ustał czy jest dalej

dzieki za pomoc