Po kliknięciu na ikony, usuwają się

Tak, dalej się usuwają. Podaje link do filmiku na którym widać jak to wygląda.

https://www.youtube.com/watch?v=02t9czPO8K4

Powinienem rozkręcić laptop ?

Masz coś namieszane z systemie. Używałeś jakiś programów do optymalizacji rejestru?

Zacznij od tego

https://support.microsoft.com/pl-pl/kb/929833/pl

Po przeskanowaniu Kontrolerem plików systemowych, wykryto ale nie udało się naprawić tych plików. Skąd powinienem je pobrać/znaleść ? 

utc.app.json

telemetry.ASM-WindowsDefault.json

Od kiedy masz taki problem może przywracanie systemu rozwiąże problem? Otwieranie folderu za pomocą prawokliku i otwórz jaki daje efekt. Podświetlenie folderu i enter z klawiatury otwiera folder czy też kasuje? Rozumiem, że problem dotyczy tylko folderów nie plików?

Problem dotyczy, folderów, plików graficznych,dźwiękowych, tekstowych w których usuwana jest treść jakby przycisk “Backspace” był wciśniety, programów, skrótów, dosłownie wszystkiego, nawet podczas pisania tego posta co jakiś czas tekst się kasuje.Podświetlanie ikon i i enter z klawiatury przynosiło skutek, ale po kilku dniach i przy tym plik się usuwał.

W instrukcji podanej w linku https://support.micr…pl/kb/929833/pl wynika, że te pliki które wymieniłem powinienem podmienić na nowe.

EDIT; Już około roku, z przerwą 1-2 miesiące. Nie mam kopi systemu z okresu sprzed. 

Tutaj Ci nie pomogę ale może problemem jest myszka? Próbowałeś użyć innego gryzonia? Widziałem, że po formacie miałeś identyczny problem więc stąd może przypuszczenie.

Tak samo jest na Touchpadzie i myszkach zewnętrzych. 

Gdzie mogę znaleść te pliki 

utc.app.json

Według instrukcji"Może być w stanie uzyskać znaną dobrą kopią pliku systemu z innego komputera z systemem tej samej wersji systemu Windows z komputera. Procesu kontrolera plików systemowych może wykonywać na tym komputerze, aby upewnić się, że plik systemowy, który zamierzasz skopiować jest dobrą kopią."

Chyba prościej i znacznie szybciej będzie wykonanie instalacji nakładkowej Windowsa. Czy system to może jakaś modyfikacja, nośnik sprawny tzn. w czasie instalacji Windy nie było żadnych błędów?

O żadnych modyfikacjach nie wiem, nic nie kombinowałem, nie było żadnych problemów, system instalował się sam po pierwszym uruchomieniu, bez płyty, czyli jest na dysku. Jak wygląda ta instalacja nakładkowa?

Czyli masz partycję Recovery? Przywróć system z Recovery.

Tak, robiłem już tak i nie było efektu po tym. 

Czy ktoś posiada Windows 7 Home Premium i mógłby udostępnić niżej wymienione pliki ? 

utc.app.json

EDIT; powinny znajdować się na dysku C chyba w folderze system

Czy przywrócenie systemu z “Recovery” jest tym samym co format komputera, bo przyznaję się, że już się pogubiłem… mrFreeze piszesz żebym właśnie zrobił "nakładkową instalację Windowsa, czyli ?

Zła terminologia! Przywrócenie systemu z partycji Recovery jest tym samym co reinstalacja systemu (nie “format komputera”) tyle, że łącznie z wszelkimi dodatkami do systemu jakie partycja Recovery zwykle zawiera. 

Instalacja nakładkowa, to w istocie jeden ze sposób naprawy już zainstalowanego systemu. Cechuje się tym, że nie traci się żadnych osobistych danych, ale trzeba dysponować płytą instalacyjną systemu, a Ty jej, zdaje się, nie masz?

Radzę przywrócić system z partycji Recovery w sposób odpowiedni (instrukcja!) dla laptopów MSI.

Witam, miałem nadzieję, że po aktualizacji do Windows 10 problem zniknie jednak przybrał na sile. Usuwane są też okoliczne foldery. Teoretycznie zainstalowanie całkiem nowego systemu powinno zaradzić temu problemowi ?

EDIT  Naprawdę nikt nie wie czym to jest spowodowane?

Link do filmiku pokazującego w czym rzeczy

https://www.youtube.com/watch?v=02t9czPO8K4

Wiesz czym się różni teoria od praktyki? Przywróć jeszcze system przez recovery ale opcja tego pełnego formatu. Pamiętaj, że usunie to wszystkie dane z wszystkich partycji.

Format przeprowadzony, po jego ukończeniu podczas startu systemu pojawia sie ekran z informacja “inaccessible boot device” czyli blue screen. Pomimo kilku prób restartów nic nie pomaga i komputer nie może się nawet uruchomić.

Dziwne albo masz coś z dyskiem albo instalowałeś system nieudolnie robiłeś recovery czy instalację z pena?

Format zrobiłem po aktualizacji do Windows 10. Instalacja nie była z pendriva, zrobiłem recovery już nowego systemu. Nowy system pobrałem kreatorem od microsoftu… Gdy robiłem recovery win 7 to wszystko przechodziło normalnie tyle, że pliki dalej sie usuwały.

Jaki to laptop model i marka.