Po podkręceniu procesora komp dziewnie działa zawiesza sie


(Endriu2121) #1

Witam ostatnio podkręciłem swój komputer.Oto moje obecne parametry:Grafika :ATI Radeon HD 5700 Series 1Gb 850 MHz4800 MHz,CPU:Intel® Core2 Duo CPU E6750 @ 2.66GHz,Płyta główna :ASUS P5N32-E SLI ACPI BIOS Revision 1205,1205Zasilacz : Be quiet! Straight Power E7-600W,Pamięć: Kingston DDR2 2*1024 800MHz GOODRAM DDR2 2*1024 800MHz,Radiator: Arctic Cooling Freezer Xtreme Rev.2,Dysk twardy : Seagate 500gb.

Podkreciłem procesor z 2,66 do 3,10GHz.I tu pojawia sie moje pytanie ponieważ nie zmieniłem napięcia .Obecnie posaidam napięcie :1,360V Czy to odpowiednie napięcie ?czy musze je w biose zwiekszyć ?

Podczas grania w Assasin Creds 2 komp mi sie całkowice zwiesza .Czy to moze być wina nie zmienionego napięca ?W biose mam właśnie ustawione na auto jezeli mam zmienić to na jakie ?Wykonywałem testy w OCCT Perestroika 3.1.0 i Orthos i nic złego mi nie wykazywał w stresie

Zamieszczam foto z mojego biosa jakie dokonałem w nim zmiany:

93485199.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

60729164.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

92618217.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

28177454.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

28177454.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

14268165.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

75497154.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us


(Bambosz107) #2

Trzeba było wrzucić większe zdjęcia, bo te są za małe. =D>

Możesz spróbować podnieść napięcie, jak chcesz.


(Endriu2121) #3

to nic nie daje dalej jest tak samo podnosilem nawet do 2,0V


(Bambosz107) #4

Może po prostu taki model procka ci sie trafił?


(Gural7) #5

Niestety to wina serii tych procków,słabe są do OC,chodzi o tą nową serię c2d energoszczędnych w 45 nm ,lepiej sprawić sobie E8200 albo celować taniej w E5200 które nie mają żadnych problemów z OC ,albo dać sobie spokój:).Możliwe jest że na dobrej płycie troche by twój proc dało by się pokręcić,ale też bez rewelacji.


(Czerew) #6

Czy komputer w grze AC2 zawiesza się tak, że nie możesz nic zrobić obraz jest nieruchomy, klawiatura, myszka nie działa, dźwięk jest dziwny, a jedyne wyjscie to reset ?


(Bambosz107) #7

Seria E7xxx też zła nie jest, popatrz na moją sygnaturke.


(Michal Kolatek) #8

Na proca dawałeś 2V :shock: przy takim to go zjarasz, sprawdź dzielniki pamięci, podnoś napięcie ram max do 2,3V bym ustawił, proc max 1,5V, sprawdź jak kości się grzeją (tylko ostrożnie żeby nie zrobić zwarcia) lub daj na nie nadmuch masz 4 to jedna podgrzewa drugą, podnieś napięcie mostka, luzuj CL ramu

Poczytaj poradniki bo takie grzebanie na ślepo w biosie nie ma sensu

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3426