Po podłączeniu nowego lapka, zrywa się domowa sieć wi-fi


(Magwis92) #1

Witam :slight_smile:

Od kilku dni borykam się z bardzo irytującym problemem, jakim jest ograniczony dostęp do internetu. Jednym słowem, net pojawia się i znika. Wszystko zaczęło się we wtorek, gdy po raz pierwszy podłączyłam swojego nowego laptopa (system Windows 8.1, jeśli ma mieć to znaczenie) do swojej domowej sieci wi-fi. Wówczas pojawiły się problemy z dostępem do internetu, także z różnych innych urządzeń, mających dostęp do tejże sieci (czyli 2 laptopy współlokatorki, tablet i smartfon). Początkowo myślałam, że jest to zbieg okoliczności i po prostu wina dostawcy (Vectra), lecz po restarcie modemu (Cisco EPC3010), dodzwonieniu się na infolinię i sprawdzeniu, że z ich strony jest wszystko w porządku, zaczęłam podejrzewać swój router (TP-LINK WR740N). Tym bardziej utwierdziłam się w tym przekonaniu po podłączeniu swego nowego nabytku kablem bezpośrednio do modemu - wtedy dostęp do internetu był. W dzień korzystam z tabletu i wtedy nie ma problemu z uciekającym internetem. Problem zaczyna się wtedy, kiedy podłączam laptopa - wtedy sygnał niczym kobieta, zaczyna strzelać fochy :slight_smile: .

Za radą mojego szwagra-informatyka, próbowałam zmienić adres serwera DNS z automatycznego na 8.8.8.8 (w protokole internetowym w wersji 4), lecz nadal są przerwy w dostępie do sieci.

Czy możliwe, że router sfiksował po podłączeniu do sieci kolejnego urządzenia?

Jak to poustawiać, aby wszystko działało bez zarzutu?

 

Pozdrawiam,

Minia