Po zainstalowaniu Kiba dock compiz fusion nie działa


(S Aint) #1

Witam... na wstępie prosił bym o wyrozumiałość bo jeśli chodzi o linuxa to jestem zielony... Mój problem wygląda tak... zainstalowałem sobie linuxa ubuntu 7.10,wszystko pięknie ładnie chodziło jedynie co sterowników do grafiki mi nie zainstalował [ati radeon X600/X550 Series] ale nie w tym rzecz... sterowników nie ruszałem... problem zaczął sie w momencie zainstalowania kiba dock... program zainstalowałem poprzez terminal [na jakimś forum znalazłem jak to trzeba zrobić...] kiba sie zainstalowała,wszystko pięknie działało łącznie z compiz fusion... następnie wylogowałem sie z ubuntu i odpaliłem windowsa... po ponownym odpaleniu ubuntu kiba dock nadal chodzi ale compiz mi przestał działać...

Co mogę zrobić aby compiz mi chodził??

Z góry dziękuje i jeśli można to prosił bym o dość szczegółowe odpowiedzi ;]

Pozdrawiam wszystkich ;]

ps.jak mogę zainstalować sterowniki do grafiki aby wszystko fajnie śmigało?


(Zvhirek) #2

system/administracja/menedżer sterowników własnościowych (eng. restricted manager)


(S Aint) #3

Tak wiem jak je zainstalować ale kiedy tak robie poprzez menagera s.w. to compiz mi przestaje też działac... już tak próbowałem i nic nie dało... instalowałem ubuntu jeszcze raz... można to jakoś inaczej zrobić albo po zainstalowaniu sterowników jakoś compiza odpalić?


(Zvhirek) #4

przez restricred managera instalujesz sterowniki zamknięte , fglrx

instalujesz je

następnie żeby uruchomić compiz-fusion potrzebujesz otwartych , xgl

aby je uzyskać włącz synaptic i wyszukaj xserver-xgl

zainstaluj

compiz-fusion powinien po tym działać

na moim radeonie chodzi bez zarzutu


(S Aint) #5

Okay... zainstalowałem sterowniki do grafiki...

następnie w synapitcu znalazłem xserver-xgl i zainstalowałem...

odpaliłem kompa ponownie i nadal to samo kiba dock chodzi a compiz nie...


(Soren) #6

A podczas logowania wybrałeś sesję XGL?


(S Aint) #7

hmm... nie wiem... moment...

Złączono Posta : 09.11.2007 (Pią) 0:41

niebardzo wiem jak to wybrać... ?


(matiit) #8

jak wpiszesz login i hasło to zamiast dać enter naciśnij F10 -->> wybierz SESJE i wybierz coś związane z xgl