Po zainstalowaniu nowego sprzętu po jakimś czasie wysiada


(Klanwins) #1

Witam!

Mam problem, mianowicie

Zainstalowałem w kompie następujące podzespoły:

Phenom II x3 720, Gigabyte GA MA770T-UD3P, Patriot 4GB (2x2GB) DDR3 CL7 LLK 1333 MHz oraz Corsair HX450W i pastę termoprzewodzącą Zalman.

Złożyłem wszystko i działało, nawet na starym systemie XP. Dałem reset i boot z dvd, chciałem zainstalować Windows Se7en RC.

Zdziwiłem się trochę, bo jeszcze przed tym sprawdziłem w biosie temperaturę proca i wynosiła 45 stopni. Więc włączam instalację Se7ena, ale też się zdziwiłem, bo przy starym Athlonie wszystko szybciej się ładowało. W końcu instalacją się włączyła i po dojściu do kilkunastu procent włączył się czarny ekran.

Załadowałem przypadkiem XP i to samo się stało, po kilku sekundach od załadowania czarny ekran. Kompletnie nie wiem o co chodzi, proszę o pomoc.


(Julek94) #2

paste dobrze nałożyłeś? nie za dużo?


(Klanwins) #3

W biosie pisze Veryfying DMI

Pool Data AMD Data change... update New Data DMI!

Co to znaczy ?

-- Dodane 10.08.2009 (Pn) 20:32 --

Paste nałożyłem dobrze


(Julek94) #4

pierwsze lepsze tłumaczenie: AMD Dane zmienić ... Nowa aktualizacja Dane DMI!

zmieniałeś coś w biosie? przywróć ustawienia standardowe


(Klanwins) #5

Nic w biosie nie zmieniałem. Bylo tak od pierwszego uruchomienia.

Przywracałem ustawienia ale to też nic nie dawało

-- Dodane 10.08.2009 (Pn) 20:43 --

Czy jakaś zworka musi być nałożona\?

-- Dodane 10.08.2009 (Pn) 20:51 --

Zresetowałem bios zwroką i wywala ten sam komunikat


(Julek94) #6

wystarczyło w biosie wybrać opcje: load optimize(defaul) setting:)

co do pytania o zworke to nie wiem o co Ci chodzi..


(Klanwins) #7

Przywrocilem przedtem w biosie potem zworka.

Chodzi mi o to, ze na starej plycie niektore piny byly polaczone zworka. (tak ze bylo widac tylko jeden).

A na nowej sa wszystkie odkryte, nie wiem po prostu czy cos tu znaczy.

masz jeszcze jakies propozycje?

bo nadal jest to samo... chociaz teraz uruchomilem xp normlanie. sproboje jeszcze raz zainstalowac windows 7.

W evereście pisze, że procek ma 79 stopni a rdzenie poszegoolne 33.

Co zrobic? Jeszcze raz nalozyc paste?

-- Dodane 10.08.2009 (Pn) 21:33 --

na innym forum czytalem ze pomogla aktualizacja biosu na taki problem.

swoja droga czy plyta moze byc felerna?


(Julek94) #8

79 stopni to za dużo, dwie mozliwosci: nałożyłeś za dużo pasty ewentualnie zle rozprowadziłeś albo (mało prawdopodobne przy tej temperaturze) pasta sie jeszcze nie wygrzała. Co do nakładania pasty poczytaj o tym. poszukaj tez w instrukcji obsługi tej płyty sposobu jej montowania itp. Aktualizacje można zrobić ale pamiętaj o możliwych konsekwencjach, zwłaszcza ze jeśli winny jest np. procesor to prawdopodobieństwo niepowodzenia sporo wzrasta....

uszkodzenie płyty jest mało prawdopodobne aczkolwiek możliwe


(Klanwins) #9

No ale co z tym zrobić z tym czarnym ekranem? Aktualizacje zrobiłem biosu i najpierw pisało, że update success, ale potem znowu to samo.

To w końcu czego to może być wina?


(Julek94) #10

wszystkiego:) najprościej sprawdzać po kolei wszystkie części. jeśli możesz to pożycz od kogoś procek pasujący do tej płyty i zobacz, tak samo z kartą. zostaw tylko jedną kość ramu, pozamieniaj je miejscami, podociskaj wszystkie przewody.

jak widzisz ten czarny ekran to komp działa normalnie? masz przewiew w obudowie? karty używasz zintegrowanej?


(Klanwins) #11

Czarny ekran komp działa normalnie. Tylko teraz jest tak:

jak uruchamiam se7en to czarny jak uruchamiam xp to staje na ładowanie systemu i jakieś zielone paski pokazują się.

Wyślę chyba to wszystko z powrotem do esc.pl jak sądzisz?

Aha a grafikę to geforce 8600gt.


(Julek94) #12

sprawdź pamięci, spróbuj uruchomić jakieś liveCD np. Ubuntu i zobaczysz czy bedzie działać. Najpierw pożycz od kogoś karte graficzną bo to moze być jej wina. Co do odsyłania to dowiedz sie tez jak wygląda sprawa z gwarancją po aktualizacji. Kompa sam składałeś czy był w sklepie składany? karta nie ma dodatkowego wymaganego dodatkowego zasilania?

ps. upewnij sie czy płyta obsługuje wszystkie podzespoły(proc i pamięć)


(Klanwins) #13

karta jest sprawna jak podlacze starego athlona i plyte, ramy odpalę xp to dziala wszystko.

Płyta jest na pewno kompatybilna. Karta nie potrzebuje dodatkowego zasilania.

Jutro z rana zadzwonię do esc może oni coś pomogą.

-- Dodane 11.08.2009 (Wt) 12:37 --

No to pięknie.

Gość z esc powiedział, że ten komunikat jest normalny i prawidłowy i "kompletnie nie pojęcia" o co chodzi z tym ekranem.

Mam sobie sam wszystkie części sprawdzić i wysłać wadliwą, a jak sobie nie radzę to cały "komputerek" i skasują za to 70 zł.

Pomocy drodzy forumowicze!