Po zmianie systemu na xp laptop nie wykrywa karty graficznej

A więc sprawa wygląda tak: Mam laptopa Samusng NP-R522-JS01PL i postanowiłem

zmienić system operacyjny z win7 na XP. Po zainstalowaniu od nowa oryginalnego XP Sp2 napotkałem pierwszy problem - nie działa karta graficzna (ATI Mobility Radeon HD 4650). Zainstalowałem więc najnowsze stery, instalacja zakończona powodzeniem, jednak nic się nie stało - nadal nie można zmienić rozdzielczości, włączać gier itp.

Zauważyłem że system jej w ogóle nie wykrywa. Pomyślałem że to wina braku sterowników płyty głównej, zainstalowałem je i działają jednak co do karty to nie dało efektu… próbowałem już wielu sposobów i nie mam już pomysłu co zrobić. Być może to wina tego że w biosie jest nie ustawiona karta graficzna PCI-e tylko standardowa? Nie wiem jak to sprawdzić/zmienić. (Mam bios Phoenix)

Proszę o pomoc i propozycje

Aktualnie jestem na mobilnym internecie. Jutro ściągnę ten sterownik usunę poprzednie i zainstaluje w tej kolejności jak napisałeś i dam znać czy działa.

na razie screen menedżera:

meneb.png

Jak na razie nie będę formatował, tutaj screen:

kikiot.png

Nigdy w przyszłości zakładając temat z jakimś problemem nie pisz w ten sposób ponieważ możesz nie uzyskać żadnych odpowiedzi :wink:

nie ma takiej skórki ?

Masz więcej problemów niż opisałeś :frowning:

Po instalacji systemu Windows XP instalujesz wg. kolejności :

1. Chipset.

2. Sterowniki audio.

3. Sterowniki do karty graficznej.

4. DirectX 9.29 Redistributable

Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c

1. Pozostałe programy np. NET Framework, Java, Adobe Flash Player itp… itd…

Wcześniej zainstaluj Windows XP Service Pack 3.

No tak… już śpisz/chrapiesz a ja się męczę [-X

ja wcale nie chrapie :wink: około 14-15 zrobię tak jak doradzacie i dam znać czy działa

Nie chrapiesz tylko śpisz - pobudka :wink:

Sterowniki - Chipset, Audio, VGA oraz inne :

http://www.samsung.com/pl/support/detai … rd=NP-R522

Wybierz Sterowniki - System.

Działa!! =D> Dziękuje XMan oraz Kamyk92

• Zrobiłem format

• zainstalowałem sterowniki chipsetu podane przez XMan

• zainstalowałem sterowniki grafiki które podał Kamyk 92

• zainstalowałem audio, resztę…

i już!

Zanim zdecydowałem się napisac na tym forum szukałem w google i przebadałem wiele tego typu tematów z tym problemem i w żadnym nie udało się z nim uporac, a tu prosze to było takie proste ;d Wystarczyło zainstalowac odpowiednie stery w odpowiedniej kolejności dziekuje ;D

PS. sory że dopiero napisałem ale jakoś tak zająłem się tym lapkiem… ;d