Podczas instalacji nie wykrywa dysku!


(Viplers) #1

Witam serdecznie!

A mianowicie mój problem polega na tym, że zakupiłem nowy Dysk Seagate 1TB Barracuda 7200.12 7200/32MB/SATA3 , ładnie mi go wykrywa w BIOSIE itp. a po załadowaniu instalatora systemu klapa.

Dodam, że na początku dysk był zablokowany[33MB] , więc go odblokowałem w MHDD.

I teraz główny problem: jak zrobić, aby podczas wybierania dysku przy instalacji Win7 Ultimate 64bit był on widoczny???

Dodam też, że chcąc zainstalować XP da się, ponieważ dysk ładnie wykrywa .

TUTAJ SMART DYSKU:

Pls, pomóżcie.

Mój sprzęt :

Głowna: Asus M5A78L-M/USB3

Procesor: AMD FX X6 6200 BLACK EDITION

Ram: Corsair Vengeance 8GB 2x4GB 1600MHz DDR3 CL9 XMP

Grafika: RADEON HD 6870 1GB GDDR5 256BIT

Zasilacz: OCZ MOD XSTREAM-PRO 600W

Jakieś pomysły?


(pawcio1212) #2

brak steroników AHCI

sprawdź jak jest ustawione w biosie czy IDE(mniejsza prędkość)czy AHACI(większa ale potrzebne bardzo często sterowniki)


(Qwerty01) #3

Przecież Windows 7 używa własnych sterowników AHCI (to XP wymaga podania sterowników kontrolera)… Zdaje się ma prawie 2000 postów, a podstaw nie zna…

@adrkoz12

Ustaw bios na pracę AHCI i instalator siódemki musi wykryć dysk twardy.


(Viplers) #4

Był ustawiony na IDE, na AHCI też próbiwałem i nic nie dało :frowning:

Jeszcze jakieś pomysły?


(Mar Tar) #5

Jak twierdzisz, że to NOWY dysk, skoro ma prawie 13000 godzin pracy? :wink: Widać, że było kilka razy zmieniane partycjonowanie dysku, a z czasem tak się dzieje. Kiedyś też miałem taki problem, że Win 7 nie chciał się zainstalować. Myślę, że trzeba zrobić niskopoziomowe formatowanie dysku.


(system) #6

Każdy"nowy" (z Allegro) i faktycznie nowy powinien przejść procedurę wymazywania! Zdajesz sobie sprawę, co ten dysk przeszedł w czasie gdzieś 2-3 letniej eksploatacji? Zajmie to sporo godzin, ale to podstawa użycia dysku o nieznanej przeszłości (a nawet znanej): wymazanie-dysku-twardego-programem-activ-killdisk-t443881.html Jeśli jej nie przejdzie pozytywnie, np. procedura ulegnie zastopowaniu, to możesz dysk oddać sprzedawcy.


(Viplers) #7

Czyli był używany???

Ja kupiłem go jako nowy, miał być nigdy nie uruchamiany. Jutro piszę e-maila do sprzedawcy o zwrot kasy. Jak bym chciał używanego to bym dal z 170 a nie 310 zł.

Pzdr i dzięki za pomoc.


(pawcio1212) #8

@qwerty0101

różne rzeczy producenci wymyślili

a nagranie 1 pliku na pendrive dla pewności to nie problem chyba ?

czasami najciemniej jest pod latarnia i dlatego ja podaje wszystkie możliwości nawet co wydają się na głupie(nie raz takie rzeczy rozwiązały sprawę)

sterowniki podczas pracy mogły pobrać się z internetu

i tak zalecam zainstalować sterowniki AHCI bo one mogą poprawić wydajność dysku


(Viplers) #9

Sterowniki wgrywałem, nie pomogło. Zwrot kasy albo negatyw i sprawa idzie do allegro.


(pawcio1212) #10

albo źle odblokowałeś ten dysk albo naprawdę jest uszkodzony

http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=157904

program jest słabo intuycyjny

ten poradnik co podałem jest do przywracania partycji ale testdisk często daje podpowiedz co może być źle np ustawienie czegoś


(Viplers) #11

Dobra odesłałem im tego rumpla i niech zwracają kase.

TEMAT DO ZAMKNIECIA!