Podkręcanie Athlona 1600+ XP na ASUS A7N8X-X


(Pytalski) #1

Witam!

Od razu mówię że to procek Palomino i wiem wiem. "Nie ma sensu go podkręcać bo się grzeje czy jest mało wykręcalny" Ale ja mam zamiar choć trochę go wykręcić.

Jednak za każdym razem gdy podnoszę FSB lub mnożnik to po uruchomieniu komputera wszystko wraca do poprzedniego stanu? Czy to jakaś blokada? Jak to ominąć?

Zasilacz MODECOM MC 350

Temp proc w spoczynku 40'C


(Darth ReX) #2

A ja powiem, że opłaca się go podkręcić :slight_smile: Tylko nie wiem, czy się da... A jak tak ci się dzieje, to nie widzisz jakichś komunikatów w biosie? A może zapominasz zapisać ustawienia?


(Pytalski) #3

Na pewno nie zapominam zapisać, w Biosie nic nie pokazuje. Czytałem, że istnieje taka funkcja jak Cool&Quiet ale nie wiem gdzie ona jest :frowning:


(Maniekz1985) #4

Z tym, że ona za bardzo Athlon'ów nie dotyczy :smiley:


(Darth ReX) #5

CnQ jest w procesorach z linii K8 i K10 (s.754 i późniejsze).


(Pytalski) #6

Drobna pomyłka. Dobra nie ma co idę popróbować, a jak się nie uda to trzeba będzie się zaopatrzyć w jakiegoś Bartona 2500+


(Mariosti*) #7

Nie restartuje się tobie czasem bios zupełnie? Bateria na płycie głównej dawno wymieniana? Może dajesz za niskie napięcia, płyta nie rusza i po chwili automatyczne daje poprzednie ustawienia(jak w abitach nf2:P)? No a tak poza tym to... hmmm jeśli tanio byś tego bartona 2500 dorwał to owszem, byłby sens, na palomino cudów nie zdziałasz, ale jednak troche przetaktować dać się powinno.


(Mandrasik17) #8

Zegarek CI dobrze chodzi na kompie? jak nie to wymień baterie na płycie....


(Pytalski) #9

Już wiem co było przyczyną. Zawsze jak podkręcałem to nie zaznaczałem User Definied tylko zostawiałem optimal. Teraz Udało mi się z Athlona 1600 zrobić Athlona 2000 przy temp. 50'C


(Darth ReX) #10

A sugerowałem ci już w pierwszym poście, że nie zapisujesz ustawień.


(Maniekz1985) #11

To nie o zapisywanie ustawień chodziło :stuck_out_tongue:


(Darth ReX) #12

Właśnie chodziło, bo zamiast zapisać ustawienia użytkownika wczytywało ustawienia optymalne.


(Maniekz1985) #13

A właśnie, że nie o to chodziło, tylko o samo OC 8)

Musiałem to z manuala wygrzebać żebyś nie mógł zaprzeczyć :stuck_out_tongue:

dfhger.jpg

Bo przy zapisywaniu ustawień biosa nie masz opcji "User defined".