Czy podkręcenie procesora Core 2 Duo E4300 poprzez zmianę FSB z 800 na 1066 będzie wpływało negatywnie na płytę,mam Asusa P5B czy dopiero podnoszenie FSB powyżej tej wartości będzie bardziej dotkliwe dla płyty.W specyfikacji płyty podane jest że obsługuje FSB 533/800/1066MHz,a niedawno wyszedł bios,który będzie także obsługiwał procesory z FSB 1333MHz,a więc nie powinno być problemu jeżeli bym i takie ustawił o ile procesor da radę pracować na takich ustawieniach.Czytałem artykuły o tym procku i udaje się go podkręcić do ponad 3GHz.Proszę napiszcie jak to jest z tym pokręcaniem?
Jest tak że podnosi się o kilka mhz w górę, później test spi 16m, po paru mniejszych o/c odpal orthosa na długo z 12 h, ten prog katuje kompa ma max.
Po podniesieniu fsb podniesie się temp chipsetu, mosfetów.
od firmy otrzymujesz gwarancję że będzie poprawnie pracowała z QPB 1066 więc to dla płyty to pikuś
zależy też od reszty sprzętu. zasilacza, ramu, chłodzenia, samego procesora.
a to zależy jak się trafi jeden podkręci się mocno drugi mniej a trzeci w ogóle może się nie podkręcić
nie jak masz słabe chłodzenie to się nie bierz za kręcenie bo możesz uszkodzić proca… płycie nic nie powinno być chyba, że tak się proc zgrzeje, że podstawkę przetopi :lol:
od firmy otrzymujesz gwarancję że będzie poprawnie pracowała z QPB 1066 więc to dla płyty to pikuś
zależy też od reszty sprzętu. zasilacza, ramu, chłodzenia, samego procesora.
Chłodzenie mam to dołączone do procesora,ramy mam Kingstony 2x1GB 667MHZ i właśnie jak ustawię FSB w biosie 1066MHz to wtedy ram ma częstotliwość 667MHz.Tobi a jakbym miał procesor z FSB 1066 no to wtedy temperatura też by była wyższa niż przy procesorze z FSB 800,czy tak się dzieje tylko przy podkręcaniu.Moja płyta ma pasywne chłodzenie chipsetu.Zasilacz AMACROX WARRIOR AX450-PNF bo widziałem,że na forum jest często polecany.
czytałem jak ten procek wyszedł, że na boxie idzie wypocić +/- 3Ghz, ale to naturalnie zależy. Wiesz… zależy od tego na jaki trafisz jak się kręci, jedni mogą uzyskać 3,2 Ghz a inni 2,6 Ghz nie ma do tej sprawy reguły.
ja tez mam problem z E4300 konfiguracje kompa mam taka:
Abit AB9
2gb ramu Patriot 2x1gb 667
GF 7600gs galaxy
C2D 4300
Zasilka Huntkey 350-AP
Typ BIOS’u Award Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
FSB moge zwiekszyc maksymalnie do ok 227 z 200 potem przy uruchamianiu kompa pojawia sie juz niebieski ekran, probowalem dac odrazu na 266 to kopm w ogole sie nie odpalil… rozumiem ze mozna trafic podzespoly gorsze w oc ale chyba nie az tak… mysle ze tu nie o to chodzi… prosze o jakas pomoc/rade… co mam zrobic ?
A napięcia podnosicie dla ramu i procka w ogóle?
Jak nie wyrabia jeszcze, to timingi zmień.
ej no ale raczej na 233 fsb powinno wszystko pojsc bez zabawy w napiecia ? przynajmniej tam mi sie wydaje
Trefne modele też się zdarzają.
Bez ryzyka nie ma OC
Na 266, powinno pójść, spokojnie, ale kto Ci taki zasilacz dobrał 350W :?
Mocne linie 12V nadrabiają all.
Czasem ten HK sprawuje się lepiej niż Szef 450W
dokladnie Huntkey to naprawde dobry zasilacz… macie jakies pomysly co innego moze byc nie tak ? plyta powinna normalnie 266 fsb obsluzyc bez problemow
Czytasz w ogóle co pisze?
Myślisz że kupujesz E4300 i tak jak goście z forum wykręcasz na 3,6 przestawiając tylko fsb i jest Elo?
Pobaw się Vcore , Vdimm, timingi
- ewentualne V north bridge… tylko uważaj bo z napięciami to można przefolgować
a ten bios ktory podalem jest dobry ? moze jest za stary juz ?
Złączono Posta : 29.05.2007 (Wto) 22:06
chyba juz wiem o co biega… jak zwieksza fsb to automatycznie zwieksza mi sie taktowanie ramu… i zamiast 667 jest 700+ i pewnie kosci nie wytrzymuja… da sie jakos zrobic zeby zwiakszac samo fsb ?
Mam Asusa p5b , proca e4300 i 2x 1GB GOODRAM PRO 900MHz, Tagan 530W. Udało mi się go podkręcić do 3.0 GHz, FSB 333MHz. Robiłem to metodą prób i błędów , nie obyło się bez resetów biosu, ale w końcu się udało. Napięcia mam ustawione takie. CPU: 1.6250v RAM: 2.00v PCI-E: 100MHz FSB: 333 MHz / 450v MB: 1.70v. Wszystko chodzi stabilnie, chociaż czasem trzeba żonglować napięciem CPU. Wszystko działa stabilnie nawet na napięciu 1.6500v. Max uzyskana prędkość CPU to 3,2 GHz ale po ok.15min. gry w gta IV komp się wyłancza. 3.0 GHz to jest optymalne ustawienie, osiągnięte kosztem wielu nieprzespanych nocy i resetów CMOS.