Podkręcanie C2D E4300 na płycie Asus P5B

Czy podkręcenie procesora Core 2 Duo E4300 poprzez zmianę FSB z 800 na 1066 będzie wpływało negatywnie na płytę,mam Asusa P5B czy dopiero podnoszenie FSB powyżej tej wartości będzie bardziej dotkliwe dla płyty.W specyfikacji płyty podane jest że obsługuje FSB 533/800/1066MHz,a niedawno wyszedł bios,który będzie także obsługiwał procesory z FSB 1333MHz,a więc nie powinno być problemu jeżeli bym i takie ustawił o ile procesor da radę pracować na takich ustawieniach.Czytałem artykuły o tym procku i udaje się go podkręcić do ponad 3GHz.Proszę napiszcie jak to jest z tym pokręcaniem?

Jest tak że podnosi się o kilka mhz w górę, później test spi 16m, po paru mniejszych o/c odpal orthosa na długo z 12 h, ten prog katuje kompa ma max.

Po podniesieniu fsb podniesie się temp chipsetu, mosfetów.

od firmy otrzymujesz gwarancję że będzie poprawnie pracowała z QPB 1066 więc to dla płyty to pikuś :wink:

zależy też od reszty sprzętu. zasilacza, ramu, chłodzenia, samego procesora.

a to zależy jak się trafi :stuck_out_tongue: jeden podkręci się mocno drugi mniej a trzeci w ogóle może się nie podkręcić :stuck_out_tongue:

nie jak masz słabe chłodzenie to się nie bierz za kręcenie bo możesz uszkodzić proca… płycie nic nie powinno być chyba, że tak się proc zgrzeje, że podstawkę przetopi :lol: :stuck_out_tongue:

od firmy otrzymujesz gwarancję że będzie poprawnie pracowała z QPB 1066 więc to dla płyty to pikuś :wink:

zależy też od reszty sprzętu. zasilacza, ramu, chłodzenia, samego procesora.

Chłodzenie mam to dołączone do procesora,ramy mam Kingstony 2x1GB 667MHZ i właśnie jak ustawię FSB w biosie 1066MHz to wtedy ram ma częstotliwość 667MHz.Tobi a jakbym miał procesor z FSB 1066 no to wtedy temperatura też by była wyższa niż przy procesorze z FSB 800,czy tak się dzieje tylko przy podkręcaniu.Moja płyta ma pasywne chłodzenie chipsetu.Zasilacz AMACROX WARRIOR AX450-PNF bo widziałem,że na forum jest często polecany.

czytałem jak ten procek wyszedł, że na boxie idzie wypocić +/- 3Ghz, ale to naturalnie zależy. Wiesz… zależy od tego na jaki trafisz jak się kręci, jedni mogą uzyskać 3,2 Ghz a inni 2,6 Ghz nie ma do tej sprawy reguły.

ja tez mam problem z E4300 :confused: konfiguracje kompa mam taka:

Abit AB9

2gb ramu Patriot 2x1gb 667

GF 7600gs galaxy

C2D 4300

Zasilka Huntkey 350-AP

Typ BIOS’u Award Phoenix - AwardBIOS v6.00PG

FSB moge zwiekszyc maksymalnie do ok 227 z 200 :confused: potem przy uruchamianiu kompa pojawia sie juz niebieski ekran, probowalem dac odrazu na 266 to kopm w ogole sie nie odpalil… rozumiem ze mozna trafic podzespoly gorsze w oc ale chyba nie az tak… mysle ze tu nie o to chodzi… prosze o jakas pomoc/rade… co mam zrobic ?

A napięcia podnosicie dla ramu i procka w ogóle?

Jak nie wyrabia jeszcze, to timingi zmień.

ej no ale raczej na 233 fsb powinno wszystko pojsc bez zabawy w napiecia ? przynajmniej tam mi sie wydaje

Trefne modele też się zdarzają.

Bez ryzyka nie ma OC

Na 266, powinno pójść, spokojnie, ale kto Ci taki zasilacz dobrał 350W :?

Mocne linie 12V nadrabiają all.

Czasem ten HK sprawuje się lepiej niż Szef 450W

dokladnie Huntkey to naprawde dobry zasilacz… macie jakies pomysly co innego moze byc nie tak ? plyta powinna normalnie 266 fsb obsluzyc bez problemow :confused:

Czytasz w ogóle co pisze?

Myślisz że kupujesz E4300 i tak jak goście z forum wykręcasz na 3,6 przestawiając tylko fsb i jest Elo?

Pobaw się Vcore , Vdimm, timingi

• ewentualne V north bridge… tylko uważaj bo z napięciami to można przefolgować :smiley:

a ten bios ktory podalem jest dobry ? moze jest za stary juz ?

Złączono Posta : 29.05.2007 (Wto) 22:06

chyba juz wiem o co biega… jak zwieksza fsb to automatycznie zwieksza mi sie taktowanie ramu… i zamiast 667 jest 700+ i pewnie kosci nie wytrzymuja… da sie jakos zrobic zeby zwiakszac samo fsb ?

Mam Asusa p5b , proca e4300 i 2x 1GB GOODRAM PRO 900MHz, Tagan 530W. Udało mi się go podkręcić do 3.0 GHz, FSB 333MHz. Robiłem to metodą prób i błędów , nie obyło się bez resetów biosu, ale w końcu się udało. Napięcia mam ustawione takie. CPU: 1.6250v RAM: 2.00v PCI-E: 100MHz FSB: 333 MHz / 450v MB: 1.70v. Wszystko chodzi stabilnie, chociaż czasem trzeba żonglować napięciem CPU. Wszystko działa stabilnie nawet na napięciu 1.6500v. Max uzyskana prędkość CPU to 3,2 GHz ale po ok.15min. gry w gta IV komp się wyłancza. 3.0 GHz to jest optymalne ustawienie, osiągnięte kosztem wielu nieprzespanych nocy i resetów CMOS.