Podkręcanie PIII na Chaintech 6VIA4!


(Mrylec) #1

Siemka! Znalazłem ostatnio na strychu swojego starego złomka i chciałem go trochę podkręcić. Ale totalnie nie wiem o co w tym całym podkręcaniu chodzi...;/ Jest tam zamontowany procek P III 500Mhz, na Socket 370. płyta główna Chaintech CP-6VIA4, chipset VIA apollo pro. Zasilacz jakiś 250W, nie pisze na nim nic specjalnego, zwłaszcza że jest do góry nogami zamontowany :stuck_out_tongue: 2x 64MB SDRAM jedna kość 100mhz a druga 133mhz.

b3349d15c9ef8910.jpg

No więc wchodzę w BIOS i mam coś takiego. Co dalej?

64353a9f1fa199d9med.jpg


(Technik Elektro) #2

poszukaj parametru fsb i podnieś o 5Mhz sprawdź stabilność systemu - potem kolejny krok (pamiętaj że niestandardowe wartości fsb mają wpływ przetaktowanie portów pci,agp i ram, możliwe uszkodzenie systemu - błędy zapis na dysku twardym).


(Mrylec) #3

No tak, ale gdzie tego szukać? Szukałem trochę w BIOS'ie i nic ciekawego nie znalazłem. Słyszałem że właśnie niekiedy te funkcje są ukryte, i trzeba coś nacisnąć aby się pokazały. Czyli mogę podnosić tylko o 5Mhz? Znaczy, o 5, 10,15 itd. Ale np. 3 Mhz już będą niewłaściwe?


(Technik Elektro) #4

FERQENCY & VOLTAGE CONTROL , tutaj znajdziesz potrzebne opcje.


(slawex1983) #5

Właściwe są 66 MHz, 100 MHz, 133 MHz, 166 MHz itd. Musisz sobie obliczyć dzielnik PCI, a FSB ustawić tak, żeby PCI nie przekraczało 38 MHz.


(Technik Elektro) #6

bzdury, żaden p3 nie działał na magistrali szybszej niż 133Mhz, ba ramy sdram max taktowane były 133Mhz, przy owych standardowych taktowaniach fsb tj. 66/100/133Mhz taktowanie pci/agp nie zmieniało się 33Mhz/66Mhz, tylko przy pośrednich wartościach dochodziło do przetaktowania slotów...


(Mrylec) #7

Gdy wchodzę w FREQENCY/ VOLTAGE CONTROL mam tam tylko CPU BIOS Frequency i jest ustawione na Default. A mogę zmienić na 100Mhz, 103, 112, 124, no i default.


(Technik Elektro) #8

i to jest ten parametr służący do OC , ustaw 103Mhz...


(Mrylec) #9

Zmieniłem na 103 mHz i zapisałem ustawienia. Podczas włączania komputera pokazuje mi teraz 515 Mhz (103 x5.0). Włączyłem Everesta i temp. wynosi 28*, napięcie się nie zmieniło, dalej jest 1.7V. Próbować dalej?

Edit:

Zmieniłem na 112Mhz, i teraz pokazuje 560Mhz. ale obroty wentylatora skoczyły do góry. Skakały od 3.8 - 3.9. A teraz od 3.9 - 4.0. Jeżeli zmienie na 124 mHz i wszystko będzie ok, to nie będzie się dało już go bardziej podkręcić?


(Marcindodo) #10

lecisz dalej :slight_smile: sprawdzaj tylko jak komp się zachowuje


(Technik Elektro) #11

przy takim taktowaniu może dojść do uszkodzenia złączy PCI, dysku (zwłaszcza danych na nim), inna sprawa, że pewnie już nie wstanie i będzie trzeba resetować CMOS.


(Mrylec) #12

No właśnie wykrakałeś. Ustawiłem na 124 Mhz i się nawet nie włączył. Czarny ekran i stoi. Czyli muszę zresetować bios zworką albo baterią?


(Technik Elektro) #13

tak, koniecznie, możesz jeszcze spróbować na fsb 133Mhhz (sprawdź zworki na płycie głównej).


(slawex1983) #14

To są przykłady. Poza tym, gdyby płyta umożliwiała ustawienie FSB 166, to z pewnością zmieniłaby dzielnik PCI, tak żeby taktowanie tej magistrali wynosiło 33 MHz.

Przy takim FSB magistrala PCI musiałaby pracować z częstotliwością 41 MHz, więc tu upatruje problem. Jeżeli masz taką możliwość, to daj FSB na 133.


(Mrylec) #15

Są zworki na płycie głównej. Ale przy żadnej zworce nic nie pisze! Nie mam zielonego pojęcia którą zworką muszę to przestawić.

-- Dodane 11.01.2009 (N) 18:37 --

Wyciągłem baterie na godzinę, bo nie wiem totalnie którymi zworkami się formatuje, nic przy nich nie pisze. I nic nie dało...;/ Czyli znaczy że płyta główna do wywalenia? ;/


(slawex1983) #16

Zewrzyj styki zworki, która znajduje się koło bateryjki.


(Mrylec) #17

Tylko że koło baterii nie ma żadnych zworek :frowning:


(Technik Elektro) #18

odłącz zasilanie wyjmij baterię, uzyskasz ten sam efekt...


(Mrylec) #19

Wyciągnę baterie na cały dzień i odłączę zasilanie. Wcześnie robiłem to samo, tylko to było na godzinę...


(mati75) #20

30 min zazwyczaj wystarcza. Mógl procesor nie wytrzymać