Podkręcanie procesora

Mam płytę główną Gigabyte EP43-DS3LR i procesor Intel Pentium Dual Core E5200. Postanowiłem go podkręcić. Zmeniłem (nie pamiętam co, bo robiłem to pierwszy czas, więc liczę na to, że się domyślicie) coś z 266 MHz na 271 MHz, coś tam z 800 MHz na 900 MHz i podniosłem mnożnik z 8.5x na 9.5x. Nacisnąłem F10 aby zapisać zmiany i komputer mi się zrestartował. Nastąpił ponowny rozruch, jednak po paru sekundach komputer wyłączył się i tak ze 3- 4 razy. W końcu udało się. Odpaliłem system i… w mój komputer w zakładce informacje o systemie zniknęły dane o procesorze itp., taktowanie się nie zmieniło. Zrestartowałem komputer i wszedłem ponownie do BIOSu i wyskoczył mi komunikat (nie do końca zrozumiałem), w którym było coś napisane o bootowaniu. W każdym bądź razie wartości które zmieniłem zostały zmienione. Dlaczego mi się tak dzieje? Dodam, że podkręcam na BOXowym chłodzeniu i zasilaczu Logic 500W. Wiem, że kiepsko, ale robię to tylko w celach edukacyjnych i o zmianie napięć raczej nie myślę, chyba że to by było konieczne. Jeśli mam rację to nie spalę procesora, dopóki nie podniosę napięcia tak? Więc powiedzcie mi, co ma zrobić, żeby dobrze go podkręcić?

Zrezygnuj ze zmiany mnożnika,a to co podkręcałeś to FSB,może poprostu twój procesor na więcej nie pozwala bez zwiększenia napięcia.

… co zrobić gdy przesadzimy z podkręceniem naszego procesora i komputer nie chce się uruchomić? Wtedy należy zresetować ustawienia BIOS-u za pomocą odpowiedniej zworki (opisane w instrukcji płyty głównej) lub wyjmując na moment bateryjkę od BIOS-u . Jednak spora częć płyt głównych ma tzw. opcję Bezpiecznego uruchomienia - jeśli przesadzimy z podkręcaniem, płyta uruchomi się z bezpiecznymi ustawieniami…

więcej na temat podkręcania procesora ,pamięci RAM - TUTAJ i

TUTAJ

To mi pomogło. Jest jeszcze jedna a właściwie dwie arcyważne rzeczy. Po pierwsze to program OCCT wskazuje mi taktowanie na 1700 MHz i spadek wydajności, chociaż tak jak napisał kliszka komputer powinien się uruchomić z bepiecznymi ustawieniami, czyli tak jak było. Po drugie, nie wiem czemu, ale CPU-Z podaje mi stosunek CPU do RAM 1:2.

Dodane 11.04.2010 (N) 0:03

W Biosie przywóciłem do poprzednich ustawień i nadal występuje problem z niskim taktowaniem. Dlaczego?

Dodane 11.04.2010 (N) 14:06

Czekam na odpowiedź.