Podłączenie routera z routerem


(Antonio1987ster) #1

Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum wiec oczekuje zrozumienia. Mieszkam w Holandii i ostatnio załatwiałem sobie z moim właścicielem mieszkania internet. Właściciel ma w sklepie pod mieszkaniem internet i router do którego podpiął kabel do któregoś z portów LAN, ja posiadam router tp-liink tlwr740n, po podpięciu tego kabla do portu WAN i laptopa przez port LAN laptop nie łączy się z internetem inne laptopy też nie łączą się przez wi-fi. Natomiast gdy podłącze kabel bezpośrednio do laptopa nie przez mój router internet jest. Próbowałem już wielu sposobów z tego forum jak łączyć router z routerem ale nic nie wychodziło. Prosiłbym o pomoc ponieważ przebywanie za granicą bez internetu jest męczące.


(pysiu) #2

A w routerze masz ustawione wszystkie funkcje podejrzewam że masz dynamicznie przyznany adres IP więć w pozycji wan musisz ustawić żeby i router pobierał adres tak samo , dodaktowo w pozycji wifi włączyć wszystkie funkcje w routerze tak jak tu pokazuje przykładowo http://banita.pl/~pysiu/tplink/tplink.html


(roobal) #3

antonio1987ster , zgodnie z regulaminem, który zaakceptowałeś podczas rejestracji, proszę dokonać zmiany tytułu na taki, który wstępnie opisze problem. Ponadto na forum piszemy w języku polskim, w związku z tym należy korzystać z polskich znaków diakrytycznych (ą,ę,ć,ł,ń,ó,ś,ź,ż), proszę poprawić swój post, w przeciwnym razie temat wyląduje w koszu.


(Antonio1987ster) #4

W routerze mam ustawione automatyczne pobieranie ip. Dodam jeszcze że internet z kabla działa tylko na moim laptopie, a na innych nie. W Polsce sam ustawiałem sieć w domu i nigdy z tym nie miałem problemu, tutaj pierwszy raz w życiu spotkałem się z takim problemem.


(roobal) #5

Możliwe, że właściciel ma włączone filtrowanie adresów MAC, po to, żeby nikt inny oprócz Ciebie się nie podłączał. Zaloguj się do router i użyj opcji MAC Clone i sklonuj lub wpisz ręcznie adres MAC komputera, na którym internet działa. Możesz też router ustawić w innej podsieci, aby nie występował konflikt adresów IP, w ustawieniach LAN możesz podać dla pewności taki adres IP routera: 172.17.240.254, maska podsieci 255.255.255.0.

Pozdrawiam!


(Antonio1987ster) #6

Już próbowałem z MAC Clone i nie chodziło. Podałem ustawienia jakie napisałeś i nic, dalej było tak jak dawniej sieć niezidentyfikowana i brak połączenia z internetem ten wykrzyknik w żółtym znaku. :frowning:


(roobal) #7

Podłącz się do komputera przez sam kabel, bez routera, uruchom wiersz poleceń i podaj wynik polecenia.

ipconfig

netsh dump

Następnie podłącz kabel do routera, zaloguj się do niego, zrób zrzut ekranu z ustawień WAN oraz LAN i wrzuć tu na forum.

Pozdrawiam!