Podłączenie zasilacza do płyty głównej

Witam!

Mam problem natury technicznej. Na załączonym zdjęciu widać płytę główną oraz zasilacz. Chodzi mi o to, że w pkt. 1 (zaznaczony na zdjęciu) nie pasuje wejscie do tego ktore jest w plycie głównej. Wyjscie z zasilacza (ATX) ma 20 nasadek (pinów?), a w płycie głównej sa 24 wolne miejsca… Co z tym zrobic? Poza tym, czy miejsce oznaczone nr 2. musi byc podlaczone? Jest to wejscie ATX12V 4pinowe.

Proszę o pomoc!

Oto zdjęcie:

b9921e773119c1e5m.jpg

co to za zasilacz :wink: ładnie wygląda ??

1. 20pin , brakuje 4 pinów , dołącz je jest odpowiednia szyna widoczna na zdięciu

pewnie dotychczas używałeś 20 pinowego

1. nie widać za bardzo :wink:

jest jeszcze trzecie wejscie tzw molex czy jakoś tak przy porcie AGP

a tak poza tym to wszystko masz opisane w instrukcji obsługi :slight_smile:

Tagan TG420-U02 :slight_smile: Całkiem niezły jak sądze :slight_smile:

Która? Ta jasno błękitna? (4pinowa) Czyli mam wsadzić te 20pinów do tego miejsca EATXPWR (24piny) i dołozyc te 4 piny błękitne?

To jest wejcie, ktore opisane jest jako ATX12V i nic wiecej nie wiem, poza tym w instrukcji pisza ze trzeba podłączyc! :smiley:

Chyba PCI-E… i ono jest po to, jak sie podłącza karty na SLI zeby byly stabilniejsze :slight_smile: (tak mi sie wydaje)

Do 20 pinów dołączasz czarną wtyczkę z literką E, to jest ta co wpiąłeś jako pkt 2 tam masz wpiąć wtyczkę pod P4 bodajże ma kolor biały

najpierw dołączyć 4 piny do 20 potem zapiąć do płyty głównej :slight_smile: następnie molexa do agp :slight_smile: <- skoro nie korzystasz z sli to nie podłączaj :slight_smile:

Ok :slight_smile: To E dolaczylem i… pasuje :slight_smile:

A pod to co bylo podlaczone (pkt. 2) mam wpiac zlacze opisane P4? Tak? U mnie jest blekitne :slight_smile:

Tak

złącze 4 pin wygląda tak:

0f9fff1cd3762285.jpg

ten wtyk wyżej ma odpowiednia szynę do podłączenia do 20pinowego wtyka :stuck_out_tongue:

Mam nadzieję, że teraz dobrze?

d5966a0756a640ccm.jpg

To niebieskie małe (oznaczone P4) podłączam po pkt.2 :slight_smile:

ac87d25c3c80db2cm.jpg

podpisałem co jest czym :]

No i podlaczylem :slight_smile: to co zaznaczyles 4pin do miejsca (pkt.2) :slight_smile: Dzieki chlopaki!

Wpinasz błękitne P4 bo ta druga ma chyba oznaczenie P4+, tu są 2 takie wtyczki ale obie sie stosuję pod płyty serwerowe gdzie potrzeba więcej mocy