Podpiecie dysku ATA


(Mariusz Berstling) #1

mam dysk SATA i chcialbym podpiac do kompa drugi dysk ale ATA. Jak to zrobic?


(Tommekx) #2

Przez kontroler IDE. U mnie to chodzi to poprawnie, chociaż słyszałem opinie, że nie powinno się podłączać dysku ata i sata razem.


(Mariusz Berstling) #3

aha... mam na plycie glownej takie wejscia pisze SATA (tam jest podpiety moj dysk) i ATA wolne gniazdo... jak tam go podpiac? u mnie na IDE nie chodzi :frowning:


(Tommekx) #4

Jakby już cos to pewnie masz 2 kontrolery ata i jeden(lub 2) sata.

A jeśli chodzi o podłaczenie to zaopatrz się w kabel 80 żyłowy i podepnij dysk do jednego z kontrolerów.


(Mariusz Berstling) #5

aha a zworke mam ustawic na dysku na MASTER czy SLAVE?


(Tommekx) #6

U mnie to nie robi róznicy(na dysku ata mam na master) bo i tak startuje z dysku sata.


(Mariusz Berstling) #7

ej ludzie podpialem ten dysk i jak mi sie komp wlacza i wykrywa urzadenia to pisze nazzaw tego syku i wogole dane tech. i jest dopisane "capable but disalbed" tzn ze wylaczany czy cus... co z tym zrobic zeby chodzil?


(Madafaker) #8

Włącz S.M.A.R.T w biosie...ustaw na "enabled"...


(Mariusz Berstling) #9

ustawilem i nic :frowning: dalej mam dwie partycje c: d: i nic nowego nie widze. POMOCY! !!

Złączono Posta : 09.07.2006 (Nie) 21:18

dodam iz drugi dysk ATA mam ustawiony jako MASTER pierwszy SATA zreszta tez ale i tak ten sata startuje..


(Tommekx) #10

Ustaw ata na slave, może to pomoże


(Mariusz Berstling) #11

om ide ustawiac, zaraz dam znac, jakby co to jesce nie idz, przydasz sie tommekx'ie :slight_smile:

Złączono Posta : 09.07.2006 (Nie) 21:27

jest na SLAVE ale teraz to mi nawet tego dysku na p[oczatku nie wykrywa (chyba bo tylko ten detecting smignal i nie zauwazylem) i co teraz? jakies sugestie?


(Lukasz Grzelak22) #12

a ten dysk co podpinasz jest nowy . jak tak to musisz jakims programem typu Partition Magic 8.0 ustawic w nim partycje. ja tez tak mialem nie wykrywalo mi drugiego dysku dopuki nie zrobilem w nim nowej partycji.


(Mariusz Berstling) #13

sa partycje nawet dwie! sluchaj podpinam dysk na wszystkie mozliewe spospby i nic! nie trybi! bede plakal...


(Lukasz Grzelak22) #14

a w biosie go wykrywa


(JNJN) #15

Jak płyta główna.

Gdzie go podpinasz do jakiego gniazda ATA.

Czy podpinasz razem z napędem CD na jednej taśmie.

Czy napęd CD działa.

Czy taśma sprawna.

Weź książkę do płyty głównej i poczytaj o gniazdach ATA.

Czy kontroler IDE/ATA włączony w biosie na auto/enabled i działa poprawnie w systemie.