Podział netu na 2 kompy sieciówkami


(Hubertsoluch) #1

Polaczylem 2 kompy za pomoca dwoch kart sieciowych i zwyklym kablem . W jednym z kompow jest internet za pomoca USB chcialem go podzielic. Stworzylem mala siec lub siec w firmie w kompie gdzie byl net wybralem ten komputer laczy sie bezposrednoi z internetem.... w drugim wybralem ze ma sie laczyc za pomoca drugiego koma .... Instalacja sie skonczyla niewykazalo zadnych bledow ale neta jak nie bylo tak nie ma Kom z netem win XP komp bez neta win 2000 Oba posiadaja avasta moze on cos blokue????

W czym jest problem

Złączono Posta : 29.11.2006 (Sro) 21:11

Niewiem czy to jest normalne ale jak wylaczam polaczenie sieciowe w kompie bez netu a pozniej je wlaczam to na drugim pojawia sie komunikat kabel sieciowy odlaczony...


(Rus One) #2

Musisz jeszcze na kompie z netem włączyć udostępnianie internetu.


(Hubertsoluch) #3

Gdzie to udostepnianie jest?


(Kubus68) #4

czy kabel jest skrosowany?


(Hubertsoluch) #5

nie


(Kubus68) #6

to myślę że nie zadziała kablem zwykłym łączysz komputer z jakimś urządzeniem sieciowym a do połączenia 2 komputerów potrzeba kabla skrosowanego (z jednej strony końcówka A z drugiej B)


(Hubertsoluch) #7

Mam koncówke z jednej strony inna z drugiej inna myla mi sie juz te nazwy ale wiem ze kabel jest ok

Złączono Posta : 29.11.2006 (Sro) 21:41

Konfiguracja Komp z netem 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 koniec kom bez netu

192.168.0.2.maska 255.255.255.0 plus brama domyslna wpisalem teraz IP kompa z

netem bo myslem ze to cos zmieni ale tez nie dzila jak jest wpisanie i jak nie jest


(Kubus68) #8

sprawdź

start-ustawienia-połączenia sieciowe

połączenie lokalne-właściwości-zaawansowane


(Hubertsoluch) #9

Wszedłem w zaawansowane zanzaczylem polaczenie lokalne ktore sluzy do polaczenia dwoch kompow i odznaczylem je ale nadal nic

Złączono Posta : 29.11.2006 (Sro) 21:51

Ale jest sukcje pewien komputey widza sie w sieci mozna udostepniac pliki ale netu brak


(Kubus68) #10

wpisz w przeglądarkę 2 kompa

212.77.100.101


(Hubertsoluch) #11

wp sie tam nieodpala


(Kubus68) #12

czy w zaawansowanych (połączenia lokalne) zaznaczone są protokoły do udostępnienia? (1. komp)


(Hubertsoluch) #13

Czy chodzi o to?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d26 ... 9ffff.html

tutaj mam cos znaznaczycc np serwer sieci web???

Cale to polacznie lokalnie jest odznaczone

tak jak ponizej

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb6 ... f1cda.html


(Kubus68) #14

nie

sprawdź

start-ustawienia-połączenia sieciowe

połączenie lokalne-właściwości-zaawansowane-udostępnianie połączenia sieciowego


(Hubertsoluch) #15

Niema takiego czegos jest tak jak na screnie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6be ... 3b9d5.html jak wejde w ustawienia to pojawiaja sie okna takie jak poprzednio

Złączono Posta : 29.11.2006 (Sro) 22:20

Chyba ze wejde w polaczenie lokalne gdzie mam internet i tam to wyglada nastepujaco

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/86d ... 04401.html

Złączono Posta : 29.11.2006 (Sro) 22:21

i teraz pytanie w tym polaczeniu loklanym niemma skonfigurowanego ip ani maski podsieci czy tutaj mam to zrobic bo teraz niewiem myslelm ze to polaczenie tyczy sie pobierania neta a to drugie do polaczenia drugiego kompa jak to rozumiec


(Kubus68) #16

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b54 ... 1c8b0.html


(Dew Z) #17

Mam podobny problem. Robiłem to już tysiąc razy, ale ten jest wyjątkowy. Wszystko jest według mnie dobrze skonfigurowane (stałe adresy IP, maski podsieci, brama internetowa, firewalle) a ja nadal nie wiem czemu nie mam połączenia internetowego na drugim komputerze. Połączenie lokalne istnieje, ale nie udostępnia mi internetu (opcja udostępniania oczywiście zaznaczona). Sprawdzałem PINGI i 100% strat. Połączenia z netem nie ma... Pomóżcie. Jak znam życie to jakaś pierdoła bo robiołem to już jak wspominałem wyżej tysiące razy.


(Andynaj) #18

a moze tak zobacz tutaj http://dobreprogramy.com/demonstracje/siec_domowa.htm


(Hubertsoluch) #19

W czym jest problem podczas wybierania opcji "zezwalaj na łączenie sie innych użytkowników sieci z internetem za pomoca polaczenia internetowego tego komputera"

Pojawia mi sie tai komunikat??

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f7 ... efb62.html

Siec jest skonfigurowana nastepujacao

Komputer A

Polaczenie lokalne z moedemem niema nic wpisane w IP oraz maska , zapora jest wyłączona opcja "zezwalaj na łączenie sie innych użytkowników sieci z internetem za pomoca polaczenia internetowego tego komputera" Niezaznaczona

Polaczenie lokalne ( karta sieciowa) czyli polaczenie z drugim kompem

IP 198,168,0,01 maska 255,255,255,0

Komputer B

polaczenie lokalne IP 198,168,0,2 maska 255,255,255,0 bram domyslan 198,168,0,01

Co nazlezy zmienic zeby net chodzil w drugim kompie? Wczesniej dzialalo zanim wpisalem komende w uruchom typu ipconfig/renew przypuszczam ze to od tego sie zrabalo?

Złączono Posta : 06.12.2006 (Sro) 20:42

W czym jest problem podczas wybierania opcji "zezwalaj na łączenie sie innych użytkowników sieci z internetem za pomoca polaczenia internetowego tego komputera"

Pojawia mi sie tai komunikat??

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f7 ... efb62.html

Siec jest skonfigurowana nastepujacao

Komputer A

Polaczenie lokalne z moedemem niema nic wpisane w IP oraz maska , zapora jest wyłączona opcja "zezwalaj na łączenie sie innych użytkowników sieci z internetem za pomoca polaczenia internetowego tego komputera" Niezaznaczona

Polaczenie lokalne ( karta sieciowa) czyli polaczenie z drugim kompem

IP 198,168,0,01 maska 255,255,255,0

Komputer B

polaczenie lokalne IP 198,168,0,2 maska 255,255,255,0 bram domyslan 198,168,0,01

Co nazlezy zmienic zeby net chodzil w drugim kompie? Wczesniej dzialalo zanim wpisalem komende w uruchom typu ipconfig/renew przypuszczam ze to od tego sie zrabalo?

Złączono Posta : 06.12.2006 (Sro) 20:43

W czym jest problem podczas wybierania opcji "zezwalaj na łączenie sie innych użytkowników sieci z internetem za pomoca polaczenia internetowego tego komputera"

Pojawia mi sie tai komunikat??

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f7 ... efb62.html

Siec jest skonfigurowana nastepujacao

Komputer A

Polaczenie lokalne z moedemem niema nic wpisane w IP oraz maska , zapora jest wyłączona opcja "zezwalaj na łączenie sie innych użytkowników sieci z internetem za pomoca polaczenia internetowego tego komputera" Niezaznaczona

Polaczenie lokalne ( karta sieciowa) czyli polaczenie z drugim kompem

IP 198,168,0,01 maska 255,255,255,0

Komputer B

polaczenie lokalne IP 198,168,0,2 maska 255,255,255,0 bram domyslan 198,168,0,01

Co nazlezy zmienic zeby net chodzil w drugim kompie? Wczesniej dzialalo zanim wpisalem komende w uruchom typu ipconfig/renew przypuszczam ze to od tego sie zrabalo?

Złączono Posta : 06.12.2006 (Sro) 20:44

http://pl.europe.creative.com/support/d ... 1&x=29&y=9


(Andynaj) #20

tak jak jest na demonstracji do której dostałes link wyzej :? na komputerze B musisz ustawic w protokołach TCP/IP

"uzysjak adres automatycznie" i "uzyskaj adres serwera DNS automatycznie" ........ i jesli jest ok powinno działac ....... PS co do tego komunikatu ktory sie pojawia przy udostepnianiu łacza na komputerze A to sam nie wiem ..... ja bym spróbował zrobic to na adresach IP takie jak sa w demonstracji czyli u ciebie w ustawieniach LAN 196.195.0.1 u kogos dynamiczne moze zadziała :slight_smile: .....powodzenia