Połączenie przez LIVEBOX


(Menszyn) #1

wiec mam liveboxa od niedwana. na samym początku musiałem oddac pierwszy bo był uszkodzony. z biegiem czasu okazało sie ze to nie jest az taka rewelacja jak tp twierdzi, otóż zainstalowałem naa laptopie poprzez wi-fi a na stacjonarnym usb, siedze na laptopie siedze i wszystko wporzatku, jednak na drugim kompie jest takie cos ze po jakim czasie (10-20min) połączenie takjaby sie zawieszało lub co innego robiło. poprostu nie ma połączenia.. gg nie idzie www takze. ale po ponowym uruchomieniu wszystko gra do jakiegos czasu. własnie jest roznie czasem to potrafi wytrzymac nawet 1h. czekam na odp. wszystkie wymagania przez liveboxa sa spełnione. :slight_smile:


(Bartosz Smalec) #2

Przez Liveboxa są spełnione, ale może system w stacjonarnym jest zaśmiecony i ma jakieś syfy? Sam mam dwa laptopy po lanie i jeden przez WiFi i wszystko normalnie chodzi. Za mało danych podałeś. Zrób porządek w kompie a wtedy zobaczymy co da się z tym zrobić.

[edit]

Nie zauważyłem, że napisałeś o podłączeniu stacjonarnego przez USB. Gorszego sposobu nie mogłeś wybrać. Zmień z USB na kabel sieciowy. Po tej zmianie wywal wszystko, co zainstalowałeś z płyty od Liveboxa i wszystko zacznie śmigać tak jak należy. Livebox niestety nie lubi USB i często dzieją się takie rzeczy jak z niego korzystasz.

Jak nie masz w stacjonarnym karty sieciowej to możesz kupić dowolną na PCI, nawet taką za kilkanaście złotych i będzie wszystko chodzić. Koszt samego kabla też jest znikomy. Coś koło 1zł za metr i w prawie każdym sklepie komputerowym Ci taki zrobią na żądaną długość. Jak go będziesz kupował to musisz pamiętać o tym, że Livebox potrzebuje kabla skrosowanego, czyli takiego jaki potrzeba do połączenia ze sobą dwóch komputerów.

Jak już będziesz miał wszystko skompletowane i będziesz miał problemy z konfiguracją to pisz.


(Menszyn) #3

ok dzięki... spróbuje. myślałem też na tym ze przy usb każdy metr osłabia przepływ... narazie idzie dobrze bo podpiąłem pod 1m kabel a miałem pod 4m. jeśli będzie dalej bo jeszcze nie minęły te 50min to wezmę pod Ethernet... dzięki :wink:

W dniu 25.05.2008 , o godzinie 20:45 został dopisany post przez menszyn

było źle... znaczy sie to samo... podpiąłem pod Ethernet i narazie do czasu ... mam nadzieje ze będzie dobrze... :slight_smile:

W dniu 27.05.2008 , o godzinie 10:21 został dopisany post przez menszyn

przez kabel sieciowy wszystko śmiga... dzięki. :wink: