Połączenie z internetem - Rozłączanie i utrata nadanego IP


(Witekbulak) #1

Sieć jest kablowa - adres IP dostaje po DHCP, na dany adres MAC wchodzi ten sam IP, tak czy inaczej chwilę po pobraniu adresu następuję rozłączeniu i przypisanie adresu prywatnego z puli MS (169.x.x.x czy jakoś tak :wink: )... wcześniej na tym komputerze internet chodził przez livebox tp (tak przynajmniej twierdzi moja koleżanka :wink: )... próbowałem ustawiać IP na sztywno, resetować parametry tcp/ip (przez netsh) i kilka innych rzeczy, których już nie pamiętam :slight_smile: jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to prosiłbym o podpowiedź :slight_smile:

System operacyjny to Vista


(Pan Ziombl) #2

najpierw komp łączy się z ip kompa dhcp potem się rozłącza i masz już własny ip, przed przypisaniem ip przecież gdzieś musi się podłączyć


(Witekbulak) #3

No tak, łączy się z serwerem DHCP, pobiera adres a potem go jakby "gubi" (?), wyskakuje monit o problemie z połączeniem (żółta tabliczka przy ikonie połączenia), potem nadaje się IP sieci wewnętrznej typu 169.x.x.x i dalej nie ma nic...


(Agatonster) #4

WitekB ,

Poczytaj - Konkretne tematy... ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif


(Bolo92) #5

Tylko, że to dostajesz IP nawet nie znajdujące się w puli adresowej :stuck_out_tongue: Tak właśnie windows robi, gdy nie może się połączyć/pobrać IP.

Na pewno dobrze skonfigurowany router ? na pewno dobrą podsieć wybrałes przy wstukiwaniu ręcznie adresu IP, taka podsieć jak i na routerze, tylko inna ostatnia cyfra(po ostatniej kropce).


(Witekbulak) #6

Wszystkie komputery na piętrze się łączą także wszystko OK :wink: dane wpisałem dobrze :stuck_out_tongue: kilka razy sprawdzałem :slight_smile: a pobiera właśnie to IP na chwilkę, połączenie działa przez jakieś pół minuty i pach :wink: po wszystkiemu


(Pan Ziombl) #7

a nie masz czasem jakiegoś konfliktu ip? może dwa kompy maja przypisane te same ip i dlatego jednego wywala z sieci


(Witekbulak) #8

Konflikt żaden się nie pokazuje, a z tego co wiem to zawsze windows informował o tym, że taka sytuacja występuje :>


(Pan Ziombl) #9

odłącz wszystkie inne kompy i zobacz czy problem też występuje


(Witekbulak) #10

Tego akurat nie mogę zrobić bo sieć jest w akademiku i ciężko wszystkim ludziom z piętra odciąć komputery :wink:


(Pan Ziombl) #11

sprawdź w nocy jak będą mieli wyłączone kompy, może tak o 3 rano ;p