Tutaj pisza zeby wlasnie dodac loadkeys pl do programu startowego:
http://apcoln.linuxpl.org/doku.php?id=polskie_znaki
Byc moze faktycznie inaczej sie nie da. Tylko teraz zeby nie wymagalo to hasla i bedzie zalatwione.
Tutaj pisza zeby wlasnie dodac loadkeys pl do programu startowego:
http://apcoln.linuxpl.org/doku.php?id=polskie_znaki
Byc moze faktycznie inaczej sie nie da. Tylko teraz zeby nie wymagalo to hasla i bedzie zalatwione.
Ups… Wszystkie komendy dotyczące klawiatury i polskich znaków, jakie tu opisaliśmy dotyczą wyłącznie TTY (konsoli, bez Xów). Znakami w Xach (czyli i w Cinnamonie) zarządzać winno środowisko. Oba są w linuksie niezależne od siebie (można mieć język angielski w trybie konsolowym i spolszczone środowisko).
Cinnamon jest niestety głupi i przyjmuje zmienne środowiskowe, czyli te wygenerowane przez locale-gen. Pozostaje w nim jeszcze ustawienie polskiej klawiatury: Ustawienia systemowe -> Hardware -> Klawiatura -> Układ. Ten powinieneś mieć polski (i prawdopodobnie 105 klawiszy, aczkolwiek nie pamiętam jak to ustawiałem źonie). Także ustawienia językowe (lokalizacja, nie wiem jak to jest w polskiej wersji; w angielskiej Languages; nie wiem też, czy te ustawienia nie zostały usunięte w wersji 2.2.) winny być ustawione na polski. Sprawdź sobie też, czy masz zainstalowaną paczkę cinnamon-translations.
To co pisałem o sprawdzeniu, to ewentualnie sprawdzić, czy w jakichś skrótach klawiszowych nie ma przypisanej kombinacji odpowiadającej polskim literom, która dokonuje wylogowania. Nie powinno tak być przynajmniej z prawym altem.
Nie kombinuj i nie wpisuj do plików konfigurujących wszystkiego co znajdziesz w sieci. Podręcznik do instalacji i konfiguracji Archa (Antergos jest w zasadzie Archem) masz na wiki Archa i tylko i wyłącznie to należy stosować.
Nie wiem też skąd wziąłeś ten GDM w Antergosie, albowiem standardowo tam jest chyba instalowany LightDM jako DM. Przynajmniej dla Cinnamon. Mniejsza o to, jeśli jednak coś zmieniałeś w stosunku do oryginalnej instalacji, dobrze byłoby to wiedzieć.
Teraz z owym nieszczęsnym DM. Aby uruchomić w linuksie środowisko graficzne muszą zostać podniesione Xy (albo Wayland) oraz załadowane środowisko. Można tego dokonać przez ów DM (czasem tłumaczone jako menedżer logowania), ale można tego dokonać bez jego użycia. To co w pierwszym poście próbowałeś zrobić, to zautomatyzować uruchamianie startx, które uruchamia Cinnamona. Bez DM. Polecenie, które to robi (czyli to ukryte w startx) to cinnamon-session. Taka linijka:
exec cinnamon-session
winna być w ~/.xinitrc, by z tego korzystać.
Możesz spróbować to wywołać z TTY i zobaczyć, czy wówczas również kombinacje polskich znaków wylogowują Cię z Cinnamona.
Jeśli nadal polskie literki będą wywoływać u Ciebie wylogowanie, to bezpośrednio po nim przełącz się na drugą konsolę i sprawdź co zapisał dziennik. W zasadzie może wystarczyć:
journalctl -xb | tail
bo to winno być zapisane w ostatnich linijkach. Jeśli nie - przeglądnij końcówkę dziennika.
Ale ja usunalem gdm! Czemu zes sie uparl ze ja mam jakies dm? wlasnie chce zeby BEZ DM’A to uruchamiac. Jak uruchamiam bez DM’a (bez GDM’a) to jest problem z polskimi znakami. Jak jest GDM to nie ma problemu z polskimi znakami.
W Cinnamon jest wszystko ok ustawione. Chociaz languages nie moglem sprawdzic ale prawie na pewno jest na pl.
Zobacze jeszcze te logi.
Nie wiem ktore logi, tam jest pelno pikow logow w /var/log/
– Wynik uruchamiania: done.
mar 01 16:09:02 pc polkitd[284]: Registered Authentication Agent for unix-session:c2 (system bus name :1.63 [/usr/lib/polkit-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1], object path /org/gnome/PolicyKit1/AuthenticationAgent, locale pl_PL.UTF-8)
mar 01 16:09:02 pc /cinnamon-killer-daemon[942]: Bound Cinnamon restart to Escape.
mar 01 16:09:04 pc systemd-resolved[293]: Switching to DNS server 86.63.64.48 for interface enp0s7.
mar 01 16:09:09 pc systemd-resolved[293]: Switching to DNS server 86.63.64.49 for interface enp0s7.
mar 01 16:09:14 pc systemd-resolved[293]: Switching to DNS server 192.168.20.1 for interface enp0s7.
mar 01 16:09:14 pc systemd-resolved[293]: Using degraded feature set (UDP) for DNS server 192.168.20.1.
mar 01 16:09:29 pc systemd-timesyncd[256]: Timed out waiting for reply from 213.222.200.99:123 (213.222.200.99).
Sam piszesz, że raz masz DM - innym razem nie. Jak to ustawić bez DM - masz w wiki.
Z tego fragmentu dziennika nic nie wynika (przynajmniej jeśli chodzi o wylogowanie się; wprawdzie jest jedna linijka, która wskazuje na zbowiązanie Cinnamona do restartu, ale nie bardzo widać jej przyczyny… polkit?). Nie interesują nas wszystkie logi, a jedynie systemowy, czyli journal. Polecenie musisz wywołać bezpośrednio po przypadkowym wylogowaniu się. Jeśli z tail za krótkie - to wrzuć na jakiegoś pastebina całość.
GDM wlaczylem tylko na czas jak okazalo sie ze nie da sie znalezc sposobu jak ustawic dobrze klawiature. A docelowo to bez GDM i jak testuje rozne rzeczy ktore podales i ktore znajde w necie to wylaczam GDM.
To chyba to wtedy?:
$ journalctl -xb
http://pastebin.com/erWcrUhc
Skompilować keymap do jądra?
http://tldp.org/LDP/lfs/5.0/html/chapter07/loadkeys.html
Czy to ma sens? Czy mogę to teraz zrobić? Pewnie nie.
Nie ma sensu. Sprawdziłem na czystym Archu w VirtualBox + Mate. Uruchamianie poleceniem startx + ~/.xinitrc z jednym wpisem exec mate-session. Nic więcej. Pliki w /etc/X11/xorg.conf.d oraz vconsole.conf mam takie same jak podawaliśmy z pavbaranov.
Wszystko działa, są polskie znaki w emulatorze terminala jak i w tty*.
W sensie ze da sie wpisywac? Bo widocznosc ich to jest osobna sprawa.
Z tego ostatniego linka ktory podalem by wynikalo ze keymap jest wkompilowane do jadra. Cokolwiek to by mialo znaczyc. I ze niby u mnie nie jest. Jakby bylo to by dzialalo tak jak u ciebie.
Przetlumaczy mi ktos co tutaj jest napisane?
Nie wiem czy to idealnie do tego ale brzmi jakby blisko.
Tutaj cos z kierunku kompilowania keymap do jadra:
http://www.linuxfromscratch.org/hints/downloads/files/OLD/kernel_keymap.txt
To naprawde tak brzmi jakby to mialo byc rozwiazanie.
Czy pomoze ktos to zrealizowac?
Z całym szacunkiem - bzdura. Szukasz rozwiązań w LFS, które nie są absolutnie związane z Antergosem. Gdyby w istocie zachodziła potrzeba wkompilowania czegoś do kernela, by tak prozaiczna rzecz jak lokalizacja działała, to dawno już w co najmniej jednym z 4 kerneli, jakie dostępne są w Archu ktoś na ten pomysł by wpadł.
Jeśli chodzi o log… Sprawdzałeś co wkleiłeś? Jest tam mniej więcej połowa linijki, a potem zostaje urwana informacja. Aby journal nie ucinał musisz mu dać -a. Swoją drogą - może lepiej również odwrócić porządek i dać -r (wówczas ostatnie wpisy pojawią się jako pierwsze).
W sumie to nie wiem z czym masz problem, zatem może uporządkujmy to nieco:
Ok, potem Ci jeszcze odpiszę więcej, ale:
Ad. 5 - W Twoim przypadku najsensowniej wybrać było po prostu instalację z Cinnamonem (jest taka możliwość). GDM mimo wszystko nie przynależy do świata Cinnamona i dla niego - zwykle - jest wybierany inny DM. Najczęściej (i tak w przypadku Antergosa) - LightDM choć zdarzają się inne.
W pliku ~/.xinitrc masz błąd. Nie istnieje coś takiego jak cinnamon-session-cinnamon (jeśli dobrze wiem).
Wracając do początku. Zerknij sobie na journal -h - poda Ci dostępne komendy, przełączniki, opcje.
Polecenie:
journal -a
zawsze poda Ci całość “linijki” w dzienniku z dostosowaną jego szerokością do szerokości termnala; jeśli ta okaże się zbyt mała to złamie linię tak samo jak ten edytor, w którym obecnie piszę.
W linuksie (dowolnym) i dla dowolnego polecenia zawsze przekierujesz domyślne wyjście na dowolne inne, w tym plik wskazując to wyjście. W tym przypadku:
journal -a > nazwa.txt
Podobnie wynik uname -a > uname.txt przekieruje Ci polecenie z TTY do pliku. Itd.
PS: Metoda instalacji opisana przez “tego pana” jest tak sobie sensowna.
Tak na przyszłość znaczek “>” po komendzie w terminalu przekierowuje domyślne wyjście (przeważnie ekran terminala) we wskazane miejsce np do pliku ls > /home/user/plik.txt
, jeśli dodasz drugi znaczek tak żeby było po komendzie “>>” to będzie przekierowanie ale dopisujące np. ls >> /home/user/plik.txt
nie wykasuje zawartości plik.txt tylko dopisze nowe dane na jego końcu
echo "tekst" >> /etc/plik
to jedno z częstszych poleceń w terminalu które wydaję
edit.
pavbaranov mnie ubiegł w wyjaśnieniach, nie doczytałem jego posta
Wiem, z GDM nie ma zadnego problemu. Tylko jeden taki: trzeba przy pierwszym starcie wybrac w nim cinnamon zamiast gnome, bo domyslnie jest gnome zaznaczone. Jest to o tyle problematyczne ze mam skrypt autokonfigurujacy razem z isntalacja systemu ze dodaje autologowanie do ustawien gdm’a i wtedy nie ma dostepu do tej listy wyboru i musze usunac na chwile te ustawienia restar, zmienic w dm’ie na cinnamon i z powrotem dac te ustawienia autologowania gdm’a. Chcialem isc na skroty i wywalic gdm i startowac ze startx no ale przyszedl razem z tym problem z wpisywaniem polskich znakow. Procz tego uznawalem ze to zawsze jeden element mniej w systemie (ze niby minimalizm) ale to powiedzmy mniej istotne.
Takze tutaj nie ma roznicy czy lightdm czy gdm. w ogole bym nie zwracal na to uwagi (no chyba ze sa jakies ukryte problemy ktorych nie zauwazam ale jesli ich nie zauwazam to moze nie sa istotne).
cinnamon-session-cinnamon istnieje. zreszta jak sie wlacza to jak ma nie istniec.
$ whereis cinnamon-session-cinnamon
cinnamon-session-cinnamon: /usr/bin/cinnamon-session-cinnamon
Z parametrem -a i tak obcina w konsoli. Zaraz dam plik bo musze najpierw wyslac ta wiadomosc do ciebie bo sie skasuje jak dam polski znak. xD
Jest:
http://pastebin.com/6HAGeRss
Chyba to bedzie to. Mam nadzieje.
Dlaczego? On mowi ze dzieki temu nie ma “smieci” ktore ddaje od siebie Antergos. Ogolnie to ja docelowo chce czystego Archa a w ramach Antergosa sie zapoznaje z nim “bez stresu”. Ogolnie zrezygnowalem z Linux Mint Cinnamon bo niemilosiernie mulil a ten Antergos base + cinnamon o dziwo dziala znacznie lepiej, w zasadzie mozna powiedziec “normalnie”, czasem sie lekko przytnie jak cos w tle sie jednoczesnie dzieje. W Linux Mint Cinnamon potrafil po trzech dniach od instalacji zamulac tak ze ledwo z karty na karte przechodzilem, jakies opzonienia we wprowadzaniu znakow do pol tekstowych, ogolne zamulanie rozncych czynnosci, rozne dziwactwa. Ale to nie zawsze ale tendencja ze coraz gorzej byla, ze juz ledwo co robilem i tak sie zamulilo i sie zastanawialem “dlaczego ja siedze na tym linuksie”. Ale z Antergos base + Cinnamon nie ma problemu z muleniem w zasadzie wcale. Cos w tym musi byc.
Krótko. Logami zajmę się w wolnej chwili (może ktoś mnie w tym wspomoże) i raczej nie wcześniej niż w pt/sob.
Logi przy journalctl -a nie są ucięte, albo ja mam jakieś inne oczy
LightDM i GDM jednak są zupełnie inne. Zerknij sobie też na możliwość startowania z lightdm z pominięciem greetera (gdzieś to bodaj jest na wiki Archa - sprawdź po wpisaniu lightdm).
Dlaczego ten tekst o instalacji Antergosa jest nieco (podkreślam nieco) bez sensu, to nie jest temat, który doprowadzi nas do rozstrzygnięcia Twojego problemu.
A propos - coś wygląda jakby było popierniczone z polkit.
Niestety - do pt/sob nie sprawdzę tego ani na Antergos+Cinnamon (komputer żony) ani też nie będę miał czasu.
Poczekam. Byle bys nie zapomnial.
Na razie wroce do GDM’a zeby nie musiec wpisywac komendy loadkeys pl po kazdym starcie systemu.
W międzyczasie - zrób tego drugiego usera, utwórz sobie autologowanie zgodnie z wiki Archa i sprawdź, czy problem też występuje.
Spróbuj też po prostu odpalić Cinnamon na tym nowym użytkowniku bezpośrednio z konsoli i również sprawdź istnienie tego problemu.
EDIT:
Cóż, mogę jedynie powiedzieć tyle: zainstalowałem Cinnamon, skonfigurowałem wg wiki Archa - problem opisany przez Ciebie nie występuje. Mogę jedynie kombinować, że być może nie wszystko masz zainstalowane jak potrzeba lub - co bardziej prawdopodobne - gdzieś w konfiguracji się coś popierniczyło.