Też podchodziłem do programowania kilka razy, bo coś mi wypadało, traciłem zapał i takie tam, ale sądzę, że to jest moje ostatnie podejście. Z tym tak już jest, jak już zaczniesz, to nie przestaniesz.
Drugi monitor jest wygodny, ale nie niezbędny. Na początek lepiej zainwestować w porządną klawiaturę.
Język zależy od tego, co chcesz robić. Ogólnie, tak jak we wcześniejszym poście, polecam na początek coś z rodziny C. Jednak samego C bym nie wybierał, zamiast tego C++. Jak któryś z nich dobrze poznasz, to nauka kolejnych przyjdzie ci łatwo, a podstawy będą wręcz formalnością. Jedyny język, jakiego musisz się nauczyć to angielski.
Co do źródeł, mogę ci podpowiedzieć tylko w kwestii C++. Uczyłem się głównie z Cpp0x.pl i “Megatutoriala”, co prawda jest on z 2004 ale standard języka się nie zmienił, doszły tylko nowe elementy. Nie chciałeś nic z Youtube, ale gdybyś się jednak zdecydował, to odwiedź kanał Mirosława Zelenta, bardzo dobrze i sensownie tłumaczy.
Jak chcesz szybko znaleźć pracę, to Java będzie odpowiednia. Na C# i .Net też jest duże wzięcie, ale mają one pewne ograniczenia - platformę, a do niej lepiej się nie przywiązywać.
Zadania najlepiej wymyślaj samemu. Ja uczyłem się w ten sposób, że przeczytałem kurs (mając już opanowane podstawy), postawiłem sobie cel - program i pisałem go ucząc się tyle, aby wystarczyło do napisania kolejnego kawałka, czytając tutorial od nowa. To chyba najlepszy sposób, żeby nauczyć się praktycznego wykorzystania elementów języka.