Symfonia jest dobra dla osób które nie umieją lub uczą się programowania, uczy ona programowania w języku C++ a dodatkowo uczy samego języka i środowiska.
Jeśli umiesz już programować i tylko chcesz poznać ten konkretny język to spokojnie wystarczy Ci internet, a nawet samo to: http://www.cplusplus.com/reference/ w przypadku c++.
Osobiście uważam że dużo trudniej jest się nauczyć programowania z internetu, kursy owszem są, ale różnej jakości i bardzo często nie traktują o wszystkim. Poza tym wiedz w internecie jest trochę porozrzucana przez co nauczenie się tego zajmie więcej czasu. Z poziomem zrozumiałości tłumaczonego zagadnienia też jest różnie.
Nie ukrywajmy, dobre kursy też są płatne. Jeśli chcesz mieć dostęp do dobrej wiedzy musisz wcześniej czy później zapłacić. Osobiście ucząc się niektórych rzeczy z darmowych tutoriali czy pseudo kursów jeszcze nigdy nie nauczyłem się wszystkiego co potrzebne z jednego miejsca. Zazwyczaj równolegle musiałem przerabiać kilka ścieżek, ale by tak się uczyć trzeba wiedzieć czego musisz się nauczyć. Takie rzeczy traktuję raczej jako uzupełnianie aktualnej wiedzy niż uczenie się czegoś od podstaw.
Przykład z mojego życia. Chciałem poznać i nauczyć się obsługi Photoshopa, tak by móc coś wykonać dla siebie czy potrafić pociąć layout. przez rok uczyłem się z kursów, forów i tutoriali zarówno polskich jak i angielskich. Myślałem że już tyle umiem i w ogóle. Potem trafił mi się w pakiecie z innym kursem kurs właśnie photoshopa, dopiero po nim ogarnąłem program, i do tej pory tak naprawdę nie nauczyłem się niczego bo nie znałem podstaw i nie znałem wszystkich podstawowych narzędzi, umiałem jedynie wdrażać wyuczone schematy na “coś”, a nie robić coś przy użyciu photshopa. Dopiero jak poznałem podstawy tutoriale zaczęły mi coś dawać, bo zacząłem poznawać ewentualne techniki czy alternatywne sposoby na uzyskanie czegoś. Potem w podobnej formie wykorzystywałem je gdy była ta potrzeba. W tej chwili to nawet jak złapię jakiś ciekawy tutorial z PSa to nie wnikam w szczegóły z grubsza przejrzę jak uzyskują dany efekt i wszystko, to gdzieś zostaje i w razie potrzeby jestem w stanie sobie przypomnieć że efekt A uzyskać można tak albo tak i różni się to tym i tym.
Ja Cię nie namawiam do wydawania kasy na książkę tą czy inną, tylko podałem sposób w jaki ja się uczyłem i jaki moim zdaniem jest dobry, szybki i względnie tani by nauczyć się programowania.
Jeśli nie chcesz wydawać kasy bo nie jesteś pewny to poszukaj sobie na necie starego wydania Symfonii, są one spiracone na 100%, bo na początku z niej korzystałem. Ale jest to stare wydanie które szybko okazuje się że jest nieaktualne dlatego kupiłem nowe wydanie (symfonai C++ standard) i różnice widać gołym okiem w tym co jest przedstawiane w książce. Na początek jeśli o same podstawy chodzi są one bardzo podobne i możesz zobaczyć jaka jest dla Ciebie jakość tej książki.
Ale pod żadnym pozorem nie ucz się w całości ze starego wydania bo to tylko strata czasu i zgłupiejesz przez to tylko.
Gdybyś chciał kupić książkę to uważaj na to jaką kupujesz, nie wiem jak teraz ale gdy ja kupowałem były jeszcze gdzieniegdzie stare wydania sprzedawane jako nowe, zwłaszcza na allegro, w księgarniach takiego czegoś nie powinno być.