witam. poszukuje zamiennika dla openoffice.Jakiegoś małego programu który może go zastąpić.Tak naprawdę z niego nie korzystam ( czasami tylko moja dziewczyna)a zajmuje mi on na dysku 342 MB. Szukałem już sam ale nie bardzo wiem czym go zastąpić tzn.nie do końca wiem do czego on służy .Czy jest on niezbędny do otwierania jakiś plików.komputer używam do celów domowych.Vista 32. pozdrowienia. 
Tu masz napisane co to za pakiet oprogramowania i do czego służy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Open_Office Trochę dziwne, że ktoś kto użytkuje komputer nie zna zastosowania pakietu biurowego. Zastąpić można różnymi programami ale zgodność ze standardami zapisu dokumentów może być gorsza i sprawi to różne problemy.
Nie wykonuje prac biurowych wiec cały pakiet openoffice na pewno nie jest mi potrzebny .Czy sam edytor tekstu np.ABIWORD mi wystarczy?
Skoro nie wykonujesz prac biurowych to powinien ci wystarczyć Word Pad wbudowany w Windows. Jeśli potrzebujesz otwierać pliki doc i sporadycznie coś napisać to AbiWord spokojnie wystarczy.
Tak jak wcześniej pisałem - zgodność ze standardami dokumentów różnych programów jest przeróżna - zainstaluj ten program a nie kasuj OpenOffice - przekonasz się w użytkowaniu czy spełnia Twoje wymagania i potrzeby.
A może po porstu zainstalj OO na jakimś pendrive’ie i podpinaj tylko kiedy jest ci potrzebny?
Skoro używasz sporadycznie to poszukaj jakiejś lżejszej i szybszej wersji - osobiście polecam Go-OO.
Też kiedyś zainstalowałem abi word ale dokumenty ms office zawieszały go a potem nigdy więcej go nie użyełm
No i przecież nie trzeba instalować całego pakietu Open Office! Możesz odznaczyć przy instalacji niepotrzebne Ci moduły i zostawić samego Writera. Nie wiem na ile zmniejszy to ilość potrzebnego miejsca, ale można spróbować.
Dzięki za rady. Po namyśle doszedłem do wniosku ze na razie zostawię open office w spokoju odłączyłem go tylko z autostartu. Zmienił bym na abi ale po komentarzach widzę ze jest mało stabilne .pozdrowienia.
Dla oszczędności możesz jeszcze kompresować folder. Skoro nie używasz to nie zauważysz różnicy w szybkości.