Potrzebny nowy DirectX... że niby jak?

Naszło mnie żeby zainstalować Need For Speed Most Wanted. No ale pojawił się problem. Wyświetla się problem że nie można ukończyć instalacji ponieważ jest wymagana nowsza wersja DirectX niż wersja wykryta komputerze. Ale niby jak może być nowsza wersja skoro mam 9.0 ? I nie pomaga instalacja DirectX z płyty NFS… Dodam że mam XP. Ktoś pomoże?

A jaką wersję DX9 posiadasz. Najnowsza jest 9.0c (wydanie sierpniowe): http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … tributable

Nie wiem… :stuck_out_tongue: Ta ma 80 MB to poczekam z 10 minut :confused: No ale to troche dziwne że gra nie działa na DX który ma na płycie… oO… Wcześniej nie było problemów…

nieprawda :wink:

Dx 10 dla XP

Multiposting spowodowany:

Błędem Mozilli Firefox

Błąd kodowania zawartości

Otwierana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ używa nieprawidłowych lub nieobsługiwanych metod kompresji.

Otwierana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ używa nieprawidłowych lub nieobsługiwanych metod kompresji.

* Prosimy poinformować właścicieli witryny o tym problemie.

:expressionless:

Po zainstalowaniu najnowszej dziewiątki nadal jest ten komunikat :frowning: A 10 podobno miało nie być na XP oO

Nie ma oficjalnego wydania DX10 dla XP

K/lMIL

a przed zainstalowaniem tek która podał Co cosik_ktosik

odinstalowałeś poprzednie?

Jeśli nie to zrób jeszcze raz wszystko od początku

Odinstaluj wszystkie Dx jakie posiadasz

przeczyść kompa np. tym

Ccleaner

a nastepnie zainstaluj http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … tributable

nie :confused: a jak to zrobić?

Nie ma :slight_smile: ale nieoficjalne jest. instalator nie po polsku ani angielsku ale efekty dx 10 są .

Gdyby faktycznie pojawił się DirectX10 dla XP, byłoby o nim głośno. Po drugie, dlaczego ten DX10 ma taki mały rozmiar. Jeżeli ma implementować rozwiązania poprzedników, to coś mały. Jak dla mnie są dwie możliwości: 1. wirus itp (wierzę, że tak nie jest), 2. kolejna ściema, w postaci wyedytowania kilku napisów w zainstalowanym w systemie DirectX (dla programisty Win32API prymitywne, ale łamie licencję systemu). Nie polecam instalowania podobnych wynalazków.

No właśnie zgodze się z cosik_ktosik , jak by się udało DX10 zainstalować na xp to by było niesłychane głośno a DX10 i DX 11 raczej i nigdy nigdy nie będzie na Xp chyba że komuś się uda ale na to są małe szanse

Dobra zostawcie temat o DX10! Może mi ktoś jednak pomoże ?

nfsmwscreenbv8.jpg

Według mnie problemem są sterowniki do karty graficznej oraz do karty dźwiękowej. Poszukaj i zainstaluj nowsze. Do karty graficznej zobacz te: http://www.nvidia.pl/object/winxp_175.16_whql_pl.html

Według mnie to nie sterowniki bo mam najnowsze do karty graficznej a do dźwięku to nie wiem.

a może spróbuj odinstalować wszystkie DX jakie możesz i nową najnowszą bo może jakaś stara coś psuje ? nie jestem pewien na 100%

Tylko że niby jak odinstalować? Na stronie EA znalazłem rozwiązanie problemu które jednak nie działa. Należy otworzyć autoryn.exe w zgodnośći z Windows 2000 ale wtedy sie nie chce autorun włączyć.

Problem już rozwiązany. Zrobiłem tak:

1. Zrobiłem obraz płyty i zapisałem go na dysku

2. Rozpakowałem obraz WinRar’em tak że zawartość płyty była w folderze

3. Otworzyłem plik autorun.cfg w folderze AutoRun

4. Zmieniłem linijke: “DirectXVersion=9.0c” na: “DirectXVersion=0”

5. Włączyłem AutoRun.exe

6. Działa :smiley:

Może komuś się przyda.