Powiększenie partycji systemowej win 7 64 BIT

Chciałbym w bezpieczny sposób powiększyć partycję c. Na partycji d mam sporo danych, nie chciałbym pokaszanić systemu lub usunąć plików. Czytałem na necie, że z wersją 64 bit są kłopoty, dlatego wolę się najpierw zapytać.

Ryzyko jest zawsze, bez względu na architekturę systemu. Każdy program służący do wykonywania operacji na partycjach ostrzega: “użytkowniku uważaj, bo istnieje ryzyko utraty danych - lepiej zrób sobie kopię bezpieczeństwa”. Od siebie dodam, że lepiej jest posłużyć się jakimś “lepszym” partycjonerem, niż ten wbudowany w Windows. Poza tym trudność może polegać na tym, że najpierw trzeba zmniejszyć partycję D:\ aby zyskać trochę miejsca dla C:. Nie wiem jak wygląda rozmieszczenie partycji na Twoim dysku, ale być może trzeba będzie zrobić tak:

• zmniejszyć partycję D:\ o tyle GB, ile chcesz dodać do C:\

• przesunąć partycję D:\ w prawo aby to wolne miejsce sąsiadowało z C:\

• powiększyć C:\

Witaj, osobiście posiadam cztery partycje łącznie z systemową i polecam Ci EASEUS Partition Master

Ps. zmieniałem w.w programem pojemność wszystkich partycji łącznie z systemową i żadne dane nie zniknęły.

Ps 2. jeszcze jedna bardzo ważna rzecz to zadbać o zasilanie dla laptopa-komputera.